El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fallat favorablement un recurs que tres treballadors del Grup Europa Telecomunicacions Deamed de la localitat de Constantí, Tarragonès van plantejar contra una sentència del Jutjat Social número 3 en el qual es reconeixia la improcedència del seu acomiadament però no la nul·litat per entendre que s’havia vulnerat la seva llibertat sindical, segons el Col·lectiu Ronda, que ha dut la defensa jurídica d’aquests treballadors.
Els tres treballadors van ser acomiadats l’11 de juliol de 2014, un dia després d’anunciar que constituirien una secció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), per defensar els drets dels treballadors.
Gairebé dos anys després que els tres treballadors presentessin denuncia el jutjat social es va conèixer el primer veredicte que considerava improcedent l’extinció dels contractes. Això suposava atorgar indemnitzacions, però desestimava la pretensió principal que era que l’acomiadament fos nul per vulneració de drets fonamentals, com el de la llibertat sindical.
La sentència del TSJC entén que hi ha prou indici per provar que l’extinció contractual va ser causada per la seva afiliació sindical, i no a causa dels motius que oficialment se’ls van comunicar.
L’empresa per justificar els acomiadaments va esgrimir la finalització dels contractes temporals, que a més van ser declarats fraudulents. La sentència valora que eren contractes d’obra i servei els projectes dels quals no havien finalitzat. A més destaca la coincidència entre les dates en què es van comunicar els acomiadaments i les dates en què es va anunciar la constitució de la secció del sindicat a l’empresa.
Indemnització
La decisió del TSJC no només declara nuls els acomiadaments, sinó que obliga l’empresa a readmetre els empleats i a abonar-los-hi els salaris de tramitació fins que la readmissió sigui un fet. A més condemna l’empresa a una indemnització de 25.001 euros per al seu conjunt en concepte de danys i perjudicis ocasionats per la vulneració del dret fonamental a la sindicació.
L’advocat que ha dut el cas, Albert Vallribera, ha explicat al respecte: “cal que aquest tipus de sentències prevalguin en temps difícils per a la defensa dels drets laborals, i cal que els tribunals esdevinguin garantia de protecció per als treballadors que són víctimes de situacions on es vulneren els drets més elementals”.
Per la seva banda, el sindicat COS, que ha fet en tot moment una defensa dels seus afiliats amb campanyes de mobilització, es felicita de la sentència obtinguda i de la resolució final del la situació que afecta els treballadors.