Un treball sobre economia sostenible d’Ariadna Ferreres Boquera ha estat el guanyador de la segona edició del Premi Europa Jove, de la Fundació Catalunya Europa, orientat a alumnes de batxillerat de Catalunya. El jurat ha valorat “la qualitat de la recerca, la profunditat d’anàlisi i l’esforç personal”.
“Sempre he tingut interès en què les futures generacions visquin en un planeta on poder sortir al carrer i respirar aire net”, explica Ariadna Ferreres, de l’institut Compte de Rius de Tarragona. “Les empreses són un motor de l’economia i volia veure si podem anar cap a un model més sostenible sense deixar de generar beneficis”.
“El tema de la sostenibilitat m’agrada i em vaig preguntar ‘poden les empreses tenir un model sostenible i obtenir ingressos?’ Els meus professors em van dir que era un tema massa ampli i em vaig haver d’organitzar”.
Sintetitzar tantes hores, setmanes i mesos d’investigació en 40 pàgines va ser tot un repte del qual va sortir airosa fins a escriure ‘Economia sostenible: El valor compartit com a estratègia empresarial’.
“Una de les qüestions que se’m plantejava era si les organitzacions internacionals, els estats, podien influir a nivell europeu i nacional”, explica. Així, va analitzar diferents indicadors econòmics i va entrevistar empreses que havien obtingut el certificat de qualitat BCorp pel seu model de sostenibilitat per conèixer el seu grau d’implicació i el coneixement sobre el tema. “He après moltíssim”, assegura.
Responsabilitat social
Per a aquesta alumna de Tarragona, un dels aspectes més interessants és veure com el concepte de sostenibilitat ha anat canviant el model empresarial: “Abans se centraven més en l’obtenció de beneficis, i ara hi ha un triple impacte econòmic, social i mediambiental”.
Aquesta imatge d’empreses verdes i netes, però, es topa amb una realitat: el ‘greenwashing’, o com les empreses fan màrqueting sobre la responsabilitat social i mediambiental, però a la pràctica es tracta més d’un rentat de cara publicitari que d’un canvi real que tingui en compte el planeta. “Si les empreses volen aparentar que són sostenibles, és perquè realment els interessa. La consciència hi és, tothom sap que els recursos són limitats i que consumim en excés”.
Per això, afirma, un dels reptes és com contribuir a informar la societat per saber quines empreses són realment sostenibles i com, entre tothom, pot augmentar aquesta tendència a tenir cura del medi ambient.
En la seva anàlisi, Ariadna Ferreres compara si hi ha diferències entre la implicació espanyola i l’europea, i segons les seves conclusions, “hi ha més consciència als països del nord d’Europa que a Espanya” i hauríem de tendir a imitar el que passa al nord: “Hem de produir, no només per generar beneficis, sinó afegint el valor social i mediambiental”.
El premi
El Premi Europa Jove està organitzat per la Fundació Catalunya Europa i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, amb la col·laboració del departament d’Educació.
El guardó distingeix treballs d’alumnes de batxillerat sobre temes europeus amb l’objectiu de promoure coneixement, la recerca i l’interès dels joves per la realitat de la Unió Europea.
En aquesta segona edició, s’han rebut 51 treballs de 43 centres. La guanyadora va rebre 700 euros i l’oportunitat de viatjar a Brussel·les per conèixer les institucions europees, juntament amb els autors de dos accèssits.
Aquest any, el jurat ha concedit dos accèssits als treballs de recerca sobre l’extrema dreta, de Luís Martín Miguel de l’escola Súnion de Barcelona, i sobre el Brexit, de Pol Morales Borràs de l’institut Mercè Rodoreda de l’Hospitalet de Llobregat.
Per a la guanyadora del Premi Europa Jove, si bé el treball d’investigació li ha suposat molts mesos de feina, “ha valgut la pena, per l’experiència i per l’aprenentatge”. “Quan em van dir que havia guanyat el premi, no m’ho esperava”.
Viatja a Brussel·les per conèixer les institucions europees és tot un regal per a l’Ariadna Ferreres, i és que és aquí on li agradaria enfocar el seu futur: “A mi m’agradaria estudiar relacions internacionals i acabar treballant en una organització internacional que tingui a veure amb la sostenibilitat i la política”.