El cooperativisme ha demostrat en la crisi que és molt més resilent que l’economia convencional. Això ha fet que moltes persones i col·lectius pensin en les cooperatives a l’hora de plantejar-se l’inici d’un projecte empresarial. En aquestes iniciatives hi tenen un pes el projecte que es vol tirar endavant, cosa que vol dir tenir en compte aspectes materials com el finançament o els locals que seran necessaris.
En l’impuls del cooperativisme és essencial, però l’aspecte immaterial. Aquest angle és el que des del punt de vista de la formació intenta cobrir la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC). Aquesta organització ha posat en marxa una eina que permet conèixer i identificar les capacitats necessàries per tirar endavant l’emprenedoria col·lectiva.
Guillem Perdrix, director de la FCTC explica que “hem creat una eina que permet a les persones que volen tirar endavant un projecte cooperatiu avaluar les seves competències emprenedores i també les que tenen relació amb la gestió compartida dels afers empresarials i també de grup”.
L’eina té la forma d’un test que es pot contestar des del web de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. En aquest document s’analitzen cinc competències: actitud emprenedora. Orientació al mercat. Gestió compartida. Generació de valor i lideratge col·lectiu.
De cada una de les competències se’n desprenen quatre capacitats. En total vint aspectes que serveixen per conèixer quina és l’actitud de les persones respecte a l’emprenedoria, més enllà dels coneixements tècnics que es tenen.
“Cal pensar que no n’hi ha prou amb analitzar els projectes, de vegades cal veure si, a més aquests projectes poden tirar endavant, perquè els qui els impulsen tenen capacitat tècnica, i el que també és important, perquè són capaços d’interactuar de forma creativa i cooperativa”, explica Perdrix.
El cooperativisme necessita no sols que en els projectes hi hagi qui assumeixi el lideratge, sinó que aquest sigui compartit. “Pot passar que hi hagi algú amb molta empenta però que tingui un caràcter individualista. En la filosofia cooperativista cal que el lideratge sigui assumit de forma col·lectiva”, explica el director general de la federació de cooperatives. Altres aspectes clau que cal tenir en compte si es vol tirar endavant una tasca des del punt de vista de la cooperació, són la responsabilitat, el compromís o saber consensuar. “Aquests són elements que caracteritzen el lideratge que és necessari en el cooperativisme”, afirma Perdrix. En aquest sentit, la gestió compartida necessita que els qui estan en un projecte portin diversos barrets, no només haurien de tenir una formació tècnica adient, sinó que també haurien de completar aquestes habilitats amb competències com l’empatia, la generositat o la capacitat de fer treball en conjunt.
Formació especifica
Segons els responsables de la federació de cooperatives, els resultats que surten del test de competències “es poden entrenar i treballar”. Per això des de l’entitat que representa les cooperatives de treball s’ha creat una clàpsula de formació que serveix per millorar les habilitats esmentades.
Les cooperatives es caracteritzen per ser entitats que per funcionar necessiten tenir una gestió compartida. Això s’articula amb mecanismes de control inclosos en els estatuts de l’empresa, però sobretot per relacions interpersonals que es poden desenvolupar.
Precisament perquè cal una certa formació en aspectes no materials per dur a bon port iniciatives com les cooperatives, la federació celebra quinzenalment sessions que expliquen a aquells que volen crear una nova entitat les competències i habilitats que són imprescindibles. Entre aquestes hi ha l’anàlisi del projecte, cosa que implica tenir clara la idea i el procés de creació de la nova empresa. D’aquí se’n deriven necessitats, com que els que volen emprendre han de tenir unes formacions específiques. I també cal que el conjunt tingui un molt bon perfil emprenedor.
Perdrix considera que les habilitats de competència emprenedora col·lectiva són imprescindibles per dur a bon port qualsevol iniciativa que impliqui crear empreses amb democràcia participativa. Ho justifica amb una frase: “una molt bona idea mal gestionada pot dur a un desastre d’empresa”.
Per aconseguir l’encaix entre una idea que pot ser brillant i una gestió que necessita la implicació profunda de tots els impulsors, el test elaborat per la federació de cooperatives és clau, perquè mostra en els seus resultats quines són les habilitats que es posseeixen i quines cal reforçar. “Tot això des de la més estricta confidencialitat en relació amb les respostes”, diu Perdrix.
De fet, en tot nou projecte cooperatiu al principi cal un sobreesforç d’implicació dels seus socis treballadors. No obstant això, si s’entrenen les capacitats que vinculades amb l’emprenedoria col·lectiva, els mecanismes de participació acaben convertint-se en automatismes, cosa que facilita la gestió de l’empresa cooperativa, afirmen a la federació de cooperatives.