UGT de Catalunya ha repassat les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) sobre atur i ocupació. Les conclusions són que, tot i que podrien semblar positives, ja que la desocupació disminueix en el primer trimestre en 4.800 persones, mentre que a Espanya ha augmentat en gairebé 50.000, queden encara moltes situacions que caldria millorar. En aquest sentit, el sindicat de matriu socialista recorda que l’atur de llarga durada afecta a un de cada quatre treballadors o treballadores que busquen feina des de fa almenys dos anys.
Com acostuma a fer, la UGT catalana compara les dades actuals amb les d’abans de la crisi. El resultat és inequívoc, s’està molt lluny de recuperar la situació laboral de 2007. La taxa d’atur actual és de l’11,64%, mentre que llavors no superava el 6,7%. Ara hi ha a Catalunya 446.000 persones en situació d’atur. Són 195.900 persones més en atur que les que hi havia en el primer trimestre de 2007. El primer trimestre de 2019 ha registrat la creació en un any de 87.700 llocs de treball, però encara treballen a Catalunya 128.000 persones menys de les que ho feien a l’inici de la crisi.
Serveis creix
Per sectors, aquest trimestre s’han destruït 17.200 llocs de treball a la construcció i 3.700 a l’agricultura. Per contra, s’han creat 19.800 llocs de treball als serveis i 1.000 a la indústria. Interanualment, la construcció ha destruït 5.500 llocs de treball i la resta de sectors ha creat llocs de treball, destacant els serveis, amb 98.200 llocs de treball més.
Curiosament, tot i la gran afectació de treball a temps parcial, el 58,21% del total de persones ocupades a Catalunya treballen més de 40 hores setmanals i el 9,77% més de 45 hores setmanals, afirma UGT.
El percentatge de població en situació de desocupació que no rep prestacions arriba al 70,15% (313.300 persones).
Llars sense ingressos o amb contractes temporals
Pel que fa a les famílies, 98.900 llars no tenen cap persona perceptora d’ingressos, 136.600 habitatges tenen tots els seus actius en situació de desocupació i 242.500 llars tenen tots els seus treballadors assalariats amb contractes temporals.
El sindicat creu que l’EPA d’aquest trimestre reflecteix, un cop més, l’estacionalitat i precarietat del mercat de treball, que encara no es recupera dels efectes de les polítiques recessives instaurades amb les reformes laborals.
En aquest sentit afirma que “necessitem un canvi de rumb en les polítiques econòmiques i d’ocupació, anar cap a un model productiu basat en una política industrial, amb més inversió en innovació, formació i coneixement. I un nou mercat de treball, basat en la creació d’ocupació de qualitat i estable, on la contractació indefinida i la jornada completa sigui el model general de la contractació laboral.
També planteja el sindicat la necessitat la reducció de la jornada laboral fins a les 35 hores, per així crear més ocupació i facilitar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar. En aquest sentit, s’ha de perseguir amb més intensitat el frau en la contractació temporal, les falses cooperatives, la utilització de falsos autònoms, la falsa parcialitat, les hores extraordinàries fora del previst per la llei, els incompliments dels convenis col·lectius i la discriminació en la contractació i reforçar el paper de la inspecció de treball, amb més recursos econòmics i més personal.