El 14 de gener del 2020 a les 18.41 de la tarda va explotar un reactor de l’empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE), ubicada al polígon petroquímic del Camp de Tarragona. A més de provocar tres morts, dos treballadors i un ciutadà, “la confiança ciutadana va explotar pels aires al mateix moment”, assegura José Manuel Martín, secretari general de CCOO Indústria de Tarragona.
L’explosió d’un dels reactors va provocar la mort de dos treballadors d’Iqoxe i d’un ciutadà que era a casa seva -a Torreforta, a un parell de quilòmetres de la fàbrica- i que va rebre l’impacte mortal d’una planxa que va volar fruit de la deflagració. A més, es van reportar nombrosos ferits i danys materials a les poblacions properes.
Aquest dijous, en commemoració de l’accident i de les tres vides perdudes, un conjunt de moviments sindicals i ciutadans del Camp es concentren a l’hora de l’accident davant de l’Ajuntament de Tarragona. Sota el lema “No oblidem”, denuncien que en un any no s’ha reforçat la seguretat i exigeixen saber què va causar l’accident.
Tres investigacions, poques certeses
Fins al moment, s’han elaborat dos informes per aclarir les causes de l’explosió del reactor. L’empresa va encomanar a l’Institut Químic de Sarrià (IQS) un estudi que va concloure que l’accident va ser inesperat, imprevisible i conseqüència d’un conjunt de factors encadenats.
José Manuel Martín, secretari general de CCOO Indústria de Tarragona, sindicat majoritari al comitè d’empresa, rebutja les conclusions de l’IQS per la manca d’independència, ja que Iqoxe participa econòmicament de la fundació d’IQS.
L’auto judicial parla d’un “deficient manteniment de les instal·lacions”
A més, Martín desconfia de la poca concreció dels resultats: “Seguint aquest informe, hauríem de tancar totes les plantes químiques, perquè diu que pot haver-hi un accident a qualsevol lloc i a qualsevol moment”. El sindicalista creu que “no pot ser així, hem de saber els problemes concrets per posar-hi les mesures preventives”.
Per la seva part, la Generalitat va encarregar un altre informe independent a la consultora noruega DNV GL. Troba causes diferents de l’explosió respecte de l’estudi de l’IQS, com són la descomposició tèrmica de l’òxid d’etilè i un punt calent, com ara un incendi. També analitza les barreres que haurien pogut evitar o mitigar l’impacte de l’accident. Per exemple, la bunquerització de la sala de control’.
El cap de CCOO Indústria a Tarragona insisteix en aquesta demanda sindical: “Ha de ser el lloc més segur de la fàbrica i va quedar desintegrada per l’explosió. Si hagués estat bunqueritzada, una persona hauria conservat la vida i no s’haurien perdut les dades”.
En efecte, segons la font sindical, l’informe encarregat pel govern no pot concloure amb exactitud els motius de l’accident perquè no van poder entrevistar les persones implicades a la planta en aquells moments i per la pèrdua d’informació que s’hauria d’haver conservat a la sala de control.
“L’AEQT té bloquejada la comissió de seguretat i l’administració no fa res”
Ara bé, la investigació més profunda i que encara està en marxa és la judicial. El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona indaga en les causes i, segons va revelar Europa Press, a l’auto judicial treballa amb la hipòtesi dels “delictes d’imprudència greu amb resultat de mort, lesions i danys i delictes contra els drets dels treballadors”.
La mateixa font explica que la investigació es divideix en una peça que investiga les llicències dels reactors i un altre presumpte delicte contra el medi ambient per abocar residus directament al mar.
Encara més, l’auto a què va tenir accés l’agència de notícies assegura que la jutgessa parla d’un “deficient manteniment de les instal·lacions i un exercici de l’activitat sense les degudes condicions de seguretat laboral” i d’un “insuficient nombre de treballadors per realitzar el procés amb garanties de seguretat”.
Manca de seguretat i drets laborals
La principal queixa dels sindicats és la tendència cap a la laxitud en matèria de seguretat, provocada per la precarització dels llocs de treball del polígon industrial petroquímic del Camp de Tarragona.
A l’accident de gener cal sumar-li la mort el mes de juliol d’un treballador d’una empresa subcontractada que estava treballant a Iqoxe. UGT va recórrer a Inspecció de Treball i l’organisme va “reconèixer que la falta de mesures de seguretat i salut laboral denunciades van provocar els fets que van causar l’accident mortal” de l’operari, segons el sindicat.
De fet, i segons la Federació Comarcal Baix Camp-Priorat de la CGT, un atestat dels Mossos d’Esquadra va declarar en seu judicial que “IQOXE ha estat operant des de l’inici de la seva activitat sense un Pla d’Autoprotecció homologat, amb el coneixement tant de la mateixa empresa com de l’Administració competent”.
“Hi ha molta inseguretat entre la població propera al polígon”
José Manuel Martín, de CCOO, considera que la clau de tot plegat és acabar amb la precarització a què tendeix el mercat laboral a la indústria petroquímica del Camp de Tarragona: “Segons l’informe patronal, més de la meitat dels 11.000 treballadors del polígon estan subcontractats. Feines que abans es feien des de les empreses principals ara les fan externes, perquè les primeres tenen condicions laborals millors i són més estables”, explica.
El sindicalista assegura que les empreses retallen personal gràcies a la digitalització i “busquen abaratir contractes amb externalitzacions i s’asseguren que no hi hagi subrogacions” mitjançant la rotació constant de la plantilla. Titlla la situació de “deriva perillosa” i recorda que en la indústria química la seguretat sempre ha de ser màxima: “O corregim això o el futur està en perill. Cal la seguretat, i s’ha de corregir la tendència”, exigeix.
Commemoració i protesta
L’empresa IQOXE i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), la patronal, han aprofitat l’aniversari de l’accident per anunciar que “impulsarà un sistema conjunt de millora de la seguretat” per tal de “reafirmar el compromís amb la seguretat, el diàleg i la transparència”. A més, IQOXE ha anunciat que ha destinat 2,8 milions d’euros a l’atenció de 200 reclamacions de sinistres del veïnat proper.
L’AEQT assegura que han fet un “intens treball al llarg de l’any i en particular en l’elaboració d’un nou pla estratègic que es presentarà d’aquí a poques setmanes”. Asseguren que té com a eixos principals “la transparència, el diàleg i sobretot la seguretat”.
La visió patronal no concorda amb la del representant de CCOO: “Exigim un canvi d’actitud a l’empresa, que ha negat l’evidència. Defensen que ho han fet tot bé i creiem que no és l’actitud. Cal saber què s’ha fet malament per solucionar-ho i que no torni a passar”, diu José Manuel Martín.
A l’accident de gener cal sumar-li la mort el mes de juliol d’un treballador d’una empresa subcontractada que estava treballant a Iqoxe
La mateixa font critica l’AEQT per passivitat a la comissió de seguretat del polígon: “Quan es reactiva després del confinament, neguen la seva capacitat per arribar a acords i diuen que no han pogut treballar en allò que havien d’aportar a la comissió”, assegura el sindicalista. “L’AEQT té bloquejada la comissió de seguretat i l’administració no fa res”, ataca.
No només CCOO creu que “no hi ha hagut avenços significatius” en un any. La CGT creu l’accident que es va sumar a “una llarga llista dels produïts en el conjunt del complex petroquímic” és causa de la “precarització de les condicions laborals i l’escassa inversió en prevenció de riscos laborals” i ha demostrat “la complicitat interessada entre l’empresariat i l’Administració”.
També és crític Alfonso López, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT): “En un any no s’ha fet res i hem d’exigir a la Generalitat que compleixi les promeses”. Fa referència a l’ajornament de la instal·lació de sensors de productes químics als voltants del polígon per manca de recursos econòmics. “És una falta de respecte als veïns que vivim aquí, en seguretat no s’hauria d’estalviar ni un cèntim”, diu López.
Un conjunt de moviments sindicals i ciutadans del Camp es concentraran a l’hora de l’accident
El president de la federació veïnal explica que “hi ha moltes propostes sobre la taula, però de moment cap s’ha dut a terme”. Per tot plegat, explica que hi ha molta inseguretat entre la població propera al polígon: “Qualsevol moviment que veiem, ens alarmem, perquè veiem que no es fa res i tot continua igual”, explica.
La convocatòria de CCOO i UGT està recolzada pels ajuntaments de Tarragona, La Canonja i Constantí, així com per moviments ciutadans com Marea Blanca o la FAVT, i tindrà lloc a les 18.40 hores a la plaça de la Font de Tarragona.
Més tard, a dos quarts de vuit, la Plataforma Cel Net convoca a la mateixa ubicació, amb el suport de col·lectius ambientals com la Xarxa Sud i el GEPEC-EdC o sindicals com la CGT. “La gravetat de l’accident no ha convençut a l’administració per aplicar un canvi real”, diu el GEPEC en un manifest on denuncia que “la inseguretat segueix essent la mateixa que abans de l’accident i que les empreses que en formen part segueixen actuant amb impunitat”.