El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha presentat junt amb la diputada presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor; i el secretari de Polítiques Sectorials de la UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas, la ‘Guia de bones pràctiques per a una contractació pública socialment responsable’. El d0cument ha estat elaborat pel sindicat amb l’objectiu de ser una pauta a seguir en els contractes públics a Catalunya.
El sindicat va posar fil a l’agulla veient que la reforma laboral possibilitava que es fessin contractacions amb empreses que no tinguessin una posició socialment responsable. Llavors es va plantejar que el respecte als contractes col·lectius sectorials fos un element clau a l’hora d’adjudicar un contracte públic. Això implicava també que les condicions laborals milloressin notablement en els serveis públics.
La guia presentada dimecres, vol proposar a les administracions actuacions i clàusules a fi i a efecte de fer un model de contractació pública on sindicats i administració treballen conjuntament per desenvolupar una contractació pública de més qualitat sota criteris socials, laborals, mediambientals, igualitaris i integradors i, al mateix temps, millorar el servei que es dóna a la ciutadania.
La pressió sindical va fer possible una llei, a Llei 9/2017 de contractes del sector públic, que promou una contractació més responsable amb clàusules socials. La norma obliga a identificar el conveni col·lectiu sectorial de l’activitat que es licita en el contracte. Aquesta clàusula trenca la prioritat aplicativa dels convenis d’empresa que recull la reforma laboral i limita que les empreses multiservei puguin competir en les licitacions públiques amb preus baixos a còpia de precaritzar les condicions de treball. El preu no pot ser el factor determinant per adjudicar un contracte públic, segons explica José Antonio Pasadas Secretari de Polítiques Sectorials de la UGT de Catalunya.
El codi no arriba de manera casual, pel que fa a l’administració local, el 2016 l’Ajuntament de Barcelona va prendre la iniciativa de publicar una guia de contractació pública social per potenciar que la contractació pública sigui més sostenible i socialment responsable. I el 20 de juny de 2017 s’aconseguia un acord de govern pel qual s’aprovava el nou Codi per a una contractació pública socialment responsable de la Junta Consultiva de la Contractació Administrativa de Catalunya.
Segons la UGT catalana, el codi de bones pràctiques hauria de ser la base per a la creació d’una llei catalana de contractes públics, una llei llargament esperada però que encara no ha iniciat el seu tràmit parlamentari.