UGT de Catalunya ha analitzat les dades de l’atur del juny. Lluny de les conclusions oficials optimistes, assenyala en un comunicat els punts crítics que es veuen a primer cop d’ull després d’analitzar les dades.
Es constata que l’atur es redueix a tots els sectors de producció, però ho fa amb més força als serveis, afirma., però també a la indústria i a la construcció. També destaca que la major part dels contractes firmats continuen sent precaris.
La baixada del nombre d’aturats és més forta entre homes que entre dones. En relació amb el mes anteriors hi ha 10.557 homes menys en situació d’atur (-5,85%), per 7.545 dones menys (-3,29%).
També disminueix l’atur entre les persones joves. El nombre de persones menors de 25 anys desocupades s’ha situat aquest mes en 23.899 joves, 2.634 menys en situació d’atur que al mes anterior (-9,93%). Respecte a l’any passat, el nombre de joves en situació d’atur s’ha reduït en un 12,93%, amb 3.549 joves menys, assegura la UGT catalana.
Dels més de 391.000 treballadors catalans en atur, els estrangers sumen 74.005 persones, 4.481 persones menys que el mes anterior (-5,7%), i un 15,5% menys respecte al mateix període de l’any anterior.
Pel que fa al tipus de contractes, UGT destaca que al mes passat es van firmar 36.393 contractes indefinits, 144 contractes menys que el mes anterior, amb una reducció d’un 0,39%. En relació al juny de l’any anterior, hi ha 2.793 contractes indefinits més (+8,31%). La contractació indefinida representa l’11,19% del total de la contractació d’aquest mes, 0,13 punts percentuals menys que ara fa un any.
Del total de persones en atur a Catalunya, 305.256 persones cobren 426 euros o menys. Aquesta xifra representa el 74,55% del total de l’atur registrat, 0,27 punts percentuals més que el mes anterior.
Com a valoració global UGT destaca que al juny es produeixen moltes finalitzacions de contracte vinculades amb el món de l’ensenyament però, al mateix temps hi ha moltes altes destinades a llocs de treball en colònies i esplais.
Plataforma reivindicativa
Davant la situació esmentada, el sindicat de tradició socialista recorda quina és la seva plataforma reivindicativa, que passa per diversos punts:
· La derogació immediata de les darreres reformes laborals imposades.
· L’impuls de mesures actives urgents per fomentar el creixement econòmic i un nou model productiu que generi més ocupació i de qualitat.
· L’increment del SMI fins al 60% del salari mig, tal com marca la Carta Social Europea, situant-lo en 1.000 euros.
· L’aplicació del conveni col·lectiu de sector a les persones treballadores contractades per empreses de serveis integrals per tal d’evitar “l’explotació laboral legal” de treballadors i treballadores.
· La persecució del frau en la utilització de la contractació temporal amb conseqüències econòmiques dissuasives d’aquesta mala praxis.
· Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació i reforçar els serveis públics d’ocupació.
· Garantir la cobertura social de les persones que ja han esgotat les prestacions per desocupació.
· Agilitar la tramitació parlamentària de la Renda Garantida de Ciutadania per iniciar la seva aplicació com més aviat millor.