La Federació d’Indústria de la UGT de Catalunya (FICA-UGT) ha presentat una denúncia davant de la Inspecció de Treball contra el grup carni Jorge per la cessió il·legal de 1.400 treballadors a l’escorxador del grup a Santa Eugènia de Berga.
El sindicat considera que l’empresa Le Porc Gourmet, i Axparia Trade, aquesta última societat creada per fer de pont entre les falses cooperatives i la societat matriu, en la regularització de 1.400 falsos cooperativistes amaga una cessió il·legal de treballadors. UGT creu que Le Porc Gourmet i Axparia Trade estan realitzant una subcontractació fraudulenta. En aquest sentit denúncia que Axparia Trade, empresa subcontractista, no té ni els mitjans personals ni els materials propis per realitzar cap activitat independent per ella mateixa. Tampoc no exerceix cap poder organitzatiu ni de direcció per a executar la seva activitat; aquest poder organitzatiu i de direcció és assumit per l’empresa Le Porc Gourmet, afirma el sindicat.
Les dues empreses, segons UGT, estarien vulnerant l’article 43 de l’Estatut dels Treballadors que estableix que la contractació de treballadors per cedir-los temporalment a una altra empresa només pot efectuar-se a través d’empreses de treball temporal (ETT) adequadament autoritzades en els termes que fixa la llei.
La denúncia s’ha d’entendre en el context de les diferents tàctiques sindicals adoptades per regularitzar els treballadors que figurant com a socis de falses cooperatives realment treballaven a les ordres de les empreses que com Le Porc Gourmet els tenien com a element indispensable per funcionar.
CCOO va firmar el setembre de 2018 un acord amb el grup Jorge on s’acceptava la solució intermèdia de crear empreses instrumentals com Axparia Trade per facilitar el trànsit fins a la plena integració. Per contra, UGT va rebutjar firmar l’acord “perquè enteníem que la suposada laboralització en una empresa mercantil, sense concretar-ne la data límit, deixava en la incertesa laboral els treballadors i treballadores. També ens vam negar a signar l’acord perquè facilitava el presumible estalvi d’una sanció administrativa de la Inspecció de Treball cap a l’empresa, xifrada al voltant dels 40 milions d’euros”.