Nova sentència en relació amb el contacte amb l’amiant. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha ratificat la sentència del Jutjat número 13 de Barcelona que condemnava la Generalitat per manca de mesures de protecció en el cas d’un bomber, que es troba en situació d’incapacitat absoluta com a conseqüència de la seva exposició a l’amiant, segons informa el Col·lectiu Ronda.
Segons el text de la sentència, s’acredita l’existència de «seriosos indicis per considerar que l’empresa [Generalitat de Catalunya] no va adoptar les mesures necessàries per eliminar o minimitzar el risc d’exposició a les fibres d’amiant».
Segons destaca el gabinet jurídic, és la primera sentència dictada per un Tribunal Superior de Justícia a l’Estat que determina la manca de mesures de seguretat en relació al risc d’exposició a l’amiant pel que fa al col·lectiu de bombers.
A la pràctica, la resolució judicial condemna la Generalitat a abonar un recàrrec equivalent al 40% de l’import de la prestació per incapacitat permanent en grau d’absoluta que percep des de l’any 2007 un exbomber afectat per pleuritis i fibrosi com a conseqüència de l’exposició a l’amiant.
El bomber va desenvolupar tasques d’extinció d’incendis entre els anys 1973 i 1996. Després va passar a exercir tasques administratives com a conseqüència de la seva disminució d’aptituds físiques. Ronda explica que durant més de 20 anys el bomber i els seus companys van treballar primer en el cos municipal de Barcelona i després en el cos de la Generalitat en un entorn d’incompliment reiterat «del deure de prevenció dels riscos laborals». En concret, la resolució del TSJC afirma que els bombers van realitzar la seva feina fent servir equips de protecció individuals, com ara manyoples, fabricats amb amiant i que fins als anys 90 van ser els mateixos bomberss’a qui es feien càrrec de la neteja de la seva roba de treball i dels esmentats equips de protecció, contradient el contingut de la normativa en vigor que establia amb claredat que l’empresa era responsable de la neteja i manteniment de la roba i l’equipament.
Àlex Tisminezky, advocat que ha defensat el treballador públic, considera que recents estudis científics asseguren que l’amiant és la causa de la mort de prop de 2000 persones cada any a l’Estat espanyol. «Estem davant un veritable genocidi laboral», assegura.