Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els poc més de 150 treballadors de l’empresa pública SIRESA, dedicada a la gestió dels punts verds de la ciutat de Barcelona, estan cridats a la vaga dilluns 24 d’abril. Els motius de la protesta tenen a veure tant amb la seva seguretat, afirmen ser objecte de robatoris i agressions, com també per defensar dos companys que han estat sancionats per la direcció de la companyia, segons explica un portaveu del Col·lectiu de Treballadors del Tractament de Residus (CTTR-SIRESA) que té 7 dels 9 delegats del comitè d’empresa.
SIRESA és una empresa pública, que és propietat de la també pública TERSA. Aquesta, al seu torn, és propietat en més del 50% del capital de Barcelona Serveis Metropolitans (BSM). La resta del capital és de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Un conglomerat públic, en conclusió.
L’empresa gestiona els punts verds dels barris de la ciutat de Barcelona. Ho fa des de fa més de 15 anys. També es dedica a fer educació mediambiental a barris i districtes i realitza tasques de difusió consultoria i promoció dels valors que han de fer de la capital catalana una ciutat més sostenible.
El fet és que en el dia a dia de la gestió, especialment en els punts verds, els treballadors denuncien que són objecte d’agressions i robatoris per part d’usuaris. «És malauradament habitual que es donin casos de gent que per uns motius o altres volen dipositar unes deixalles on no és correcte, o es vulguin endur algun producte sense que sigui possible. I aquí es donen els incidents», explica un representant de la majoria del comitè d’empresa. «Hem comunicat molts cops aquestes situacions a la direcció i mai han fet res al respecte, com denúncies judicials per defensar els treballadors», afegeix. En aquest sentit argumenten que tots els incidents es poden resseguir perquè les instal·lacions estan dotades de cambres de vigilància.
Acomiadaments i mòbing
El CTTR-SIRESA explica que «davant la situació descrita, no és d’estranyar que alguns treballadors davant les amenaces fessin els ulls grossos en situacions de possible violència». I aquí sí que hi ha hagut conseqüències. La direcció de la companyia, que políticament depèn de l’Ajuntament de Barcelona, ha obert expedients i ha acomiadat finalment dos treballadors. Ha estat la gota que ha omplert el got, afirmen. A aquesta situació hi sumen una presumpta persecució laboral (mòbing) a una treballadora, fruit de la qual ha estat canviada de departament.
Tot plegat ha estat explicat pels treballadors, amb el suport del grup polític municipal de la CUP, en una roda de premsa a l’Ajuntament de Barcelona. Els empleats asseguren que han parlat diverses vegades amb els responsables polítics de la companyia. Janet Sanz, afirmen, en va ser assabentada abans de tenir responsabilitats al govern de la Ciutat. També s’han entrevistat amb Frederic Ximeno, Comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.
Davant la falta de respostes positives, la majoria del comitè d’empresa ha convocat vaga de 24 hores el 24 d’abril. Abans, hi ha una oportunitat per reconduir la situació. Divendres hi ha convocada conciliació per evitar la vaga.