Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els sindicats majoritaris de l’àrea pública a Catalunya reclamen a la Generalitat que les baixes per malaltia tornin a cobrar-se al 100% recuperar el fons d’acció social, les pagues extres de 2013 i 2014 i que es convoqui una nova oferta d’ocupació en el sector públic.
Els treballadors públics catalans han reprès les mobilitzacions. Desenes de delegats s’han concentrat davant la seu de Presidència de la Generalitat. Els seus representants han lliurat una carta dirigida al president Carles Puigdemont. Grups de delegats de CCOO, IAC i UGT de Catalunya han reclamat que s’aprofiti el debat de pressupostos per arranjar la seva situació malmesa per la crisi.
Xesús Gonzàlez, coordinador de l’àrea pública de CCOO de Catalunya, explicava: “hem vingut fins a Plaça de Sant Jaume a dir-li al president que volem tancar les negociacions amb el govern”, explica. En aquest sentit assegura, “volem que els treballadors i treballadores de la Generalitat siguem igual com els nostres companys d’altres autonomies de l’Estat i també de les altres administracions catalanes”. Concretament, demanen “que no se’ns penalitzi per estar malalts, volem també recuperar el fons d’acció social i que es faci una convocatòria amplia d’oferta pública d’ocupació, que hauria de servir per reduir la temporalitat, que ara supera el 23% de treballadors i treballadores interins o temporals i reclamem, a més, que aquests companys siguin compensats en cas d’acomiadament.
Una cosa que subleva els treballadors públics catalans és que els empleats de la Generalitat no han cobrat encara les pagues extres de 2013 i 2014. A més, les malalties de declaració obligatòria a la resta de l’Estat estan cobertes al 100% i aquí no, explicava Gonzàlez.

Efectes sobre els ciutadans
Per la seva banda, Esteve Sànchez, representant de la UGT a la mesa general de la funció pública, “La recuperació que portem és la recuperació dels drets que ens han pres des del 2010. Aquesta reclamació està inclosa en una resolució del Parlament de 20 de general de 2016 i que el govern, que és qui es va comprometre amb el seu contingut, manifestament l’està incomplint”, assegura. En concret indica que “ha passat tot un any i aquí només hem recuperat una part de la paga extra de 2012” Per tant el sindicalista indica que “continuarem lluitant per recuperar les altres pagues extres i la resta de drets. Aquesta situació és discriminatòria amb els treballadors públic i en el servei a la ciutadania” indica.