El departament de Treball de la Generalitat ha tramitat la petició al Servicio Público de Empleo (SEPE) i a la Tresoreria de la Seguretat Social per què es concedeixi la baixa en l’empresa als aproximadament 200 treballadors del grup ALN Catalunya que des de desembre no cobren i als quals l’empresa no ha acomiadat, segons ha informat el Col·lectiu Ronda, que duu la representació d’una part de la plantilla.
Fonts del col·lectiu Ronda consideren que la resposta definitiva a la petició no pot allargar-se més d’una setmana. A partir d’aquest moment, si tot va com s’espera, els treballadors podran tramitar el cobrament de les seves prestacions d’atur. La resolució suposarà obrir una via per resoldre casos semblants. Casos que es produeixen quan una empresa tanca i pels motius que siguin l’empresari no dóna de baixa la societat. Quan això passa els treballadors entren en un “viacrucis” que els pot suposar esperar fins a un any que es faci el judici per finalment poder cobrar el subsidi d’atur.
Reforma laboral
Un dels efectes col·laterals de la reforma laboral va ser la supressió del mecanisme que fins aquell moment existia i permetia els treballadors d’una empresa instar l’extinció dels seus contractes de treball mitjançant el procediment d’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO). Amb la desactivació d’aquesta potestat legal, moltes empreses, com és el cas del grup ALN, opten per tancar de forma encoberta. Ho fan per la via dels fets consumats, tot defugint l’obligació legal d’iniciar els processos legals corresponents, concursals o d’acomiadament col·lectiu dels treballadors. Això forçava els empleats a restar en una mena de llimb legal: no podien treballar perquè l’empresa estava tancada i no cobraven l’atur perquè sobre el paper l’empresa seguia activa, encara que s’hagués desmantellat.
Josep Pérez, advocat dels treballadors d’ALN i membre del col·lectiu Ronda, explica: “és intolerable que es condemni tota una plantilla a esperar mesos sense cap tipus d’ingrés econòmic amb l’únic objectiu de deixar passar el temps a l’espera que siguin els treballadors els qui renunciïn al seu lloc de treball per estalviar-se així el pagament de les corresponents indemnitzacions”. Això es basaria en el fet constatable que poca gent pot estar cinc o sis mesos sense cobrar i que en el sector dels call center, la mobilitat de personal és molt gran. En aquest sentit, Pérez ha lloat que la Inspecció de treball i el Departament de Treball han trobat la forma d’esquivar els límits jurídics que la legislació imposa per intervenir en aquests casos.
El Col·lectiu Ronda té l’esperança que aquest cas obrirà la porta a solucionar assumptes semblants, perquè emparant-se en la reforma laboral que deixava sense regular situacions com l’abans descrita. Aquests casos són aprofitats per empresaris sense escrúpols per treure el màxim profit de la situació sense que això els suposés cap tipus de conseqüència.
El grup ALN és propietat de l’empresari lleonès, Jose Ángel Crego, que havia estat president de la patronal Circulo Empresarial Leonés. Va estar a punt de ser el candidat de Ciudadanos a l’alcaldia de Lleó. Però, aquesta possibilitat es va frustrar després que el partit l’apartés de la llista en conèixer-se unes declaracions en les quals Crego proposava que els treballadors indemnitzessin l’empresa amb 45 dies per any treballat en cas de canviar d’empresa.