Centenars de treballadores i treballadors de la neteja en l’àmbit sanitari s’han concentrat a les portes dels establiments on presten servei per protestar perquè la Generalitat no els ha tingut en compte a l’hora de reconèixer una compensació econòmica, com ha fet en altres grups laborals. Els operaris de la neteja a la sanitat van ser qualificats de personal essencial en el punt àlgid de la pandèmia però ha quedat exclòs de reconeixement oficial i també econòmic.
Eloïsa Valenzuela és la secretària del sector de neteja de la UGT de Catalunya. Afirma que les concentracions van més enllà d’una protesta puntual: «estem en un procés que tindrà més recorregut», afirma. Ho fa recordant que entre els treballadors de la neteja que presten el seu servei a la sanitat, unes 3000 persones aproximadament, la majoria dones, el percentatge d’infeccions va arribar al 30%, curiosament una taxa molt similar a la de treballadors sanitaris. Però, afirma també que en la lluita contra la pandèmia hi han treballat en primera fila moltes més persones de l’àmbit de la neteja: “gairebé ningú en parlar però cal recordar les treballadores i treballadors del Centres d’Atenció Primària (CAP) i especialment les persones que han fet la neteja en les residències de la tercera edat, això ens situaria en un nombre molt més alt del que es parla ara”, assegura.
Protesta i servei
Per aquests motius, UGT i CCOO han cridat a concentrar-se als treballadors i treballadores de la neteja que presten el seu servei en els establiments sanitaris. Ho han fet aprofitant el temps que tenen per fer l’entrepà als matins perquè no han volgut afluixar la tensió, que continuen mantenint per fer que els punts d’atenció al públic de la sanitat siguin segurs.
Les concentracions han estat especialment vistoses a les portes dels hospitals i CAP per reivindicar i exigir el pagament, a les persones que fan la neteja, de la gratificació anunciada per al personal sanitari i sociosanitari, i per sol·licitar l’abonament del plus de perillositat establert al conveni col·lectiu de la neteja davant les habituals situacions de risc i perillositat que pateix el col·lectiu.
Eloïsa Valenzuela explicava: “ara ningú en parla, però ni els metges entraven en les cambres d’hospital si abans no hi havien passat les dones de la neteja a garantir la seguretat contra la covid. Van fer doblar torns perquè les netejadores eren personal essencial, però ara ja se n’han oblidat d’això”.