La bretxa salarial que afecta les dones nascudes fora de l’Estat espanyol és doble: per ser dona i per ser estrangera. Aquestes dones tenen salaris més baixos, fruit de la seva inseguretat a la feina. La bretxa de les dones estrangeres respecte als treballadors estrangers és del 20%, cinc punts inferior a la que es dóna entre treballadors i treballadores nascuts a l’Estat espanyol. Però si es comparen els ingressos d’una dona estrangera respecte a un treballador espanyol, els sos extrems de l’equació, la distancia gairebé es dobla i arriba al 46,6%, segons l’estudi fet per CCOO de Catalunya.
El salari anual brut d’un home nascut a Espanya va ser de 28.540,63 euros, segons es desprèn de l’Enquesta d’Estructura Salarial de 2015, publicada el 2017. Els ingressos mitjans d’una treballadora també nascuda a l’Estat espanyol van sumar 21.446 euros. La diferència és d’una quarta part. Però, quan es parla de salaris de persones estrangeres la rasa s’eixampla i molt. Un home nascut fora va cobrar de mitjana en el 2015 uns 19.075 euros i una dona va cobrar 15.250,45 euros. La diferència entre una dona treballadora nascuda a Espanya i una estrangera és de 6196 euros. Si la comparació es fa entre una dona estrangera i un home espanyol la distancia creix fins a 13.289,55 euros, una quantitat que s’acosta al 50%.
Diferents lògiques
Si es compara la bretxa salarial que es dóna entre dones i homes nascuts a Espanya, que va disminuir en gairebé dos punts, des del 26 al 24%, mentre que en el 2015 la distància pel que fa a persones nascudes fora d’Espanya va augmentar, i va passar del 17,9 al 20,1%. L’explicació que donen les dirigents de CCOO que van elaborar l’estudi és que entre el 2014 i 2015 l’ocupació va créixer entre les persones estrangeres tant en homes com en dones. Al seu torn a Espanya l’ocupació va créixer entre els homes, però la de les dones va baixar. Això va fer que el percentatge de contractes precaris entre les dones s’incrementés fent disminuir la bretxa, per a canvi, expliquen, alguns milers de dones van desaparèixer del mercat laboral.