Els fons que es destinen a polítiques actives d’ocupació a Catalunya rebran una retallada des del govern central de 215 milions aquest any, equivalent a un 55%, segons ha informat el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, després de la reunió de la Conferència Sectorial en la qual la representació de Catalunya ha expressat la seva “total disconformitat”.
En una nota oficial Treball considera que la retallada afecta les persones treballadores i es deixen sense eines els serveis públics d’ocupació per gestionar la postcrisi sanitària.
El Ministerio ha informat en l’esmentada conferència sectorial que Catalunya tindrà aquest any 138 milions d’euros, una quantitat que significa una retallada del 55,30% respecte dels fons assignats l’any passat, que van ser 388 milions d’euros.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies considera que la decisió ministerial “trenca les solucions” que en matèria laboral s’hauran d’aplicar pròximament en benefici de les persones treballadores afectades per les conseqüències laborals que es derivin de la pandèmia.
Detreure drets
El departament que presideix Chakir El Homrani considera que la decisió del Ministerio de Trabajo suposarà detreure drets a les persones treballadores, perquè aquestes hauran de pagar les seves prestacions amb els fons que haurien estat destinats a millorar la seva formació. A més, Treball considera que a la reducció de fons s’acompanya “una retallada competencial, perquè: les comunitats autònomes es queden sense eines per combatre l’atur i per atendre empreses i persones treballadores”.
En un dur comunicat, Treball assegura que el Ministerio no ha consultat ni criteris ni normes a l’hora de retallar els fons abans esmentats. Això, afirma, mostra una “manca de sensibilitat” cap a Catalunya i les comunitats autònomes que tenen la competència i responsabilitat d’aplicar les mesures d’ajuda a les persones en atur i de millora de l’ocupació.
El malestar de la Generalitat també es refereix al fet que el ministeri tampoc hagi fet cap consulta respecte de les modificacions normatives que han impactat de forma extraordinària a tots els territoris, com les referides a expedients de regulació temporal d’ocupació o els permisos retribuïts.
“Per mitigar els efectes del COVID 19 no s’hi val la deslleialtat institucional ni la debilitació dels serveis públics de Catalunya i de les comunitats autònomes que hauran de gestionar la postcrisi sanitària”, afirma el comunicat de Treball.