El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha apujat entre un 1,2% i un 5% les tarifes dels serveis socials per a persones amb discapacitat amb l’objectiu que hi hagi “més recursos per millorar l’atenció a les persones discapacitades”. Aquesta millora és important perquè bona part dels serveis socials a Catalunya funcionen a partir de concerts en els quals la Generalitat fixa i paga a entitats consorciades, sense ànim de lucre i també privades, l’execució de la protecció a sectors amb necessitats especials. Feia deu anys que el preu de les tarifes dels serveis socials estaven congelats.
Segons un comunicat de l’augment, aprovat en una ordre dilluns passat, se suma a la recent pujada del 22% en el mòdul corresponent al suport per al treballador en els centres especials de treball.
Amb aquest increment de tarifes, Treball incrementa la seva despesa en el sector de la discapacitat en sis milions d’euros anuals, que haurien de millorar el finançament de diferents places residencials.
En concret afirma que , es veuran beneficiades aproximadament 500 places de centres de dia per a persones amb discapacitats; 8.000 places de centres ocupacionals per a persones amb diferents discapacitats; 1.500 places de residències per a persones amb trastorn mental, i 1,2 milions d’hores d’atenció que permeten atendre a més de 41.000 nens amb necessitats de desenvolupament.
Millora pactada
L’increment de tarifes, acordat amb les entitats representatives del sector, permet disposar de més recursos i així recuperar gradualment l’impacte de la crisi en els serveis socials, així com “millorar les condicions de treball dels professionals d’aquest àmbit”.
L’increment de les tarifes s’aplicarà al servei d’atenció precoç per a nens de 0 a 6 anys –un 2% -, als centres de dia per a persones amb discapacitat física i intel·lectual -2% – ia les residències per a persones amb discapacitat física a intel·lectual –un 1,2% -.
També, als serveis de teràpia ocupacional –un 2% -, als serveis ocupacionals d’inserció per a persones amb discapacitat física i intel·lectual –un 5% -, i residències de suport a persones amb trastorn mental i problemàtica social – -1,2% -.
L’associació empresarial d’economia social, Dincat, afirma, en un comunicat que “Aquest augment anunciat avui pel govern és un primer pas, que Dincat valora positivament. Això no obstant, queda lluny de les demandes expressades pel sector, que busquen revertir la situació precària en la qual es troba immers des de fa una dècada”.
L’associació valora també el fet que l’augment de tarifes i mòduls implica la primera passa en la direcció de revertir la situació que durant una dècada de congelació ha posat en perill la continuïtat de milers de llocs de treball al Principat.