Un total de 6.220 joves han trobat feina a Catalunya gràcies al pla Garantia Juvenil

La consellera Bassa considera que el programa farà que pugi la taxa d'atur registrat per la reincorporació de joves al mercat laboral

Tomeu Ferrer
 
 
 
La consellera durant la presentació de l'anàlisi del pla Garantia Juvenil

La consellera durant la presentació de l’anàlisi del pla Garantia Juvenil

El programa Garantia Juvenil, impulsat per la Unió Europea, ha fet possible que 6.220 joves trobin feina a Catalunya. El programa té com a objectiu que tots els joves menors de 30 anys tinguin feina o formació en un període màxim de quatre mesos des de la seva inscripció.

A Catalunya hi ha inscrits a les oficines d’atur 34.701 persones menors de 25 anys, amb una disminució el febrer sobre el mes anterior, de més del 13%.

El balanç ha estat fet per la consellera de Treball, Assumptes socials i famílies, Dolors Bassa just abans d’inaugurar unes jornades amb 60 entitats que participen en la gestió de programes de Garantia Juvenil a Barcelona.

Des de l’inici de la posada en marxa del programa, l’han seguit a Catalunya més de 19.000 joves, segons ha dit la consellera, tot i que el nombre total d’inscrits al Principat supera els 24.000. De fet Catalunya és el territori de l’Estat on més èxit ha tingut quant a persones que s’han sumat al pla europeu pensat expressament per reduir l’alt nivell d’atur juvenil.

Malgrat tot, la consellera ha admès que cal fer canvis per fer més àgil la inscripció i ha afegit que hi ha “complicacions” que deixen fora al col·lectiu de joves més vulnerables, alguna cosa en el que ha assegurat que la Generalitat està treballant a través d’aquesta xarxa d’entitats col·laboradores.

Fins ara, 7.305 joves han rebut orientació per buscar feina; 5.304 que no tenen l’ESO han participat en programes de segona oportunitat; 4.919 han participat en formació professional; 1.071 en programes que inclouen la contractació; 217 en actuacions de formació i inserció en la borsa de treball del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire), i 640 en itineraris i programes per a joves amb necessitats especials, segons ha manifestat, Jesús Quiroga, responsable de Garantia Juvenil al govern.

La previsió és que durant tot aquest any, un total de 33.000 joves es beneficiïn del programa. Els dos grans objectius del pla dissenyat a la Unió Europea són: el retorn al sistema educatiu de joves sense formació o poc formats i trobar la primera oportunitat de feina per aquells que sí que tenen preparació però no han pogut aconseguir el seu primer treball remunerat.

Pel que fa al grau de formació dels joves que han participat en els programes de Garantia Juvenil, 10.061 (el 43%) no tenen estudis secundaris; 7.902 (32%) tenen l’ESO; 3.162 (13%), batxillerat o formació professional de grau mitjà; 905 (4%), FP de grau superior, i 2.154 (9%) tenen estudis universitaris.

Contra el que podria pensar-se, la consellera Bassa creu que la participació en els programes farà que les xifres d’atur juvenil s’incrementin. Això serà així, perquè molts joves dels quals han pres part en activitats havien deixat d’inscriure les seves sol·licituds de feina perquè no confiaven a trobar feina.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*