La lluita per reduir l’atur i construir llocs de treball més justos i inclusius té a Catalunya una fita en la feina que fa l’entitat Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA). Des de just després de la transició, aquesta fundació ha fet feina per integrar persones que quedaven al marge del camí laboral, sense altra ambició que millorar la vida de les persones.
La fundació celebra des de fa 20 anys una vetllada en la qual es concedeixen dos premis a iniciatives que hagin servit per lluitar contra la desocupació i per crear llocs de treball en millors condicions, els premis duen el nom d’un dels impulsors d’ASCA, Josep Maria Piñol.
ASCA és una entitat sense ànim de lucre que concedeix crèdits a agrupacions i treballadors que volen crear els seus projectes professionals. La característica és que els crèdits que concedeixen es fan a interès zero. De fet, l’activitat de l’entitat es manté creixent gràcies a les constants reinversions dels seus impulsors i a què les cooperatives i entitats que reben els préstecs tenen una morositat gairebé imperceptible.
Un cop a l’any, i gràcies a l’aportació d’una entitat bancària, ASCA concedeix els premis, que suposen per a les associacions guardonades una injecció de 10.000 euros. Una de les distincions es fa per destacar la trajectòria i l’altra la novetat del projecte que representa. Aquest any el premi a la innovació l’ha obtingut el Taller de Materialización y Desarrollo de Conceptos, SCCL (TMDC). Es tracta d’una cooperativa integrada a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), que es va crear l’octubre de 2016 al Poblenou. El seu objectiu és facilitar l’accés a un espai-taller i a eines a tots els creadors que necessitin més que un ordinador per desenvolupar el seu treball.“Hem valorat el retorn social del projecte, en tractar-se d’un model cooperatiu, efectiu i sostenible”, comenta Oriol Romances, president d’ASCA i del jurat dels premis Josep Mª Piñol.
El premi a la trajectòria s’ha atorgat a la fundació Formació i Treball. Creada el 1992 per Càritas de Barcelona, la missió de la fundació és formar i facilitar l’accés al mercat laboral de persones en risc d’exclusió social i també gestionar i dignificar l’entrega de productes de primera necessitat a famílies amb escassos recursos econòmics. El 2016, la Fundació va aconseguir que més de 1.085 persones treballessin; 693 en empreses ordinàries i 292 en empreses d’inserció de la mateixa Fundació. “Hem volgut reconèixer una iniciativa d’èxit que té ja 25 anys i la seva evolució que els hi ha permès crear empreses que ofereixen treball digne per a persones vulnerables”, diu Romances.