Quan a nivell macroecònomic sembla que la crisi ha passat, retornen els enfrontaments sectorials que semblaven resolts. Així, els sindicats alerten que la banca, aprofitant la negociació dels convenis de banca i estalvi torna a plantejar aspectes que semblaven superats,com obrir a les tardes , eliminar l’antiguitat o les pagues de beneficis.
Actualment, la negociació del conveni de banca, el d’estalvi (caixes) i el de les caixes rurals estan estancats, segons han reconegut els sindicats que, publica el diari eldiario.es, han explicat que en les últimes reunions “no s’ha avançat res”.
No obstant això, alguns sindicats han reconegut una major facilitat per negociar en el conveni de banca, on la patronal, l’AEB, malgrat la distància en els plantejaments, insisteix en la seva voluntat de negociar i dialogar.
La situació en el conveni d’Estalvi sembla més complicada, ja que en l’última reunió, els sindicats es van aixecar de la taula davant la proposta de Bankia de voler imposar de manera unilateral a la seva plantilla la jornada partida, segons han assegurat els representants dels treballadors.
Segons el, el responsable estatal del sector financer d’UGT, Sebastián Moreno, ha criticat que la patronal de la banca “vulgui anar massa lluny” amb les seves propostes, que ha qualificat de “excessives”, per seguir avançant.
Quant a la pretensió de les entitats de flexibilitzar els horaris, Moreno ha explicat que el que pretenen és que cadascuna d’elles pugui establir el seu propi fora del conveni.
Una mesura amb la qual els treballadors prolongarien els seus horaris de forma descontrolada i sense cap tipus de regulació, ja que estaria al marge de les regles comunes que ara estableix el conveni.
No obstant això, des del sector financer, les entitats defensen l’aprovació d’un nou conveni en considerar que l’anterior està desfasat.
I és que segons han explicat, cal tenir en compte la transformació que està travessant el sector, que ha de buscar una major eficiència, a més de satisfer les noves necessitats dels clients.
En aquest sentit, el president de Bankia, José Ignacio Goirrigolzari, ha alertat que si la banca no s’adapta a les necessitats del client de forma ràpida, ho faran uns altres que vindran de fora del sector, cosa que afectarà les condicions de l’ocupació. Precisament en l’antiga Caixa Madrid és on s’han iiciat les primeres accions d’oposició a la intenció de l’empresa d’obrir matí i tarda. Va ser divendres passat i segons els sindicats, les protestes, en forma de concentracions, tornaran i es radicalitzaran en cas que la direcció de Bankia mantingui la seva pretensió.
Igualment, el president de la patronal bancària, AEB, José María Roldán, va dir sobre la possibilitat que la banca ampliï els seus horaris, que tot i que encara s’està al principi de la negociació, la banca ha presentat una proposta molt meditada, que persegueix la modernització del conveni per donar entrada a nous treballadors.
“La flexibilitat és important, ja que hem d’atendre la demanda dels nostres clients, si volen operar per Internet, han de poder fer-ho i si volen acudir a la seva oficina a la tarda, també”, va dir.
El que està clar és que les dues parts i en tots dos sectors estan encara molt lluny d’arribar a un pacte, cosa que dista molt de la situació en què es troba el III Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), on CCOO, UGT i CEOE i Cepime han signat un pacte per al 2015, 2016 i 2017, que recull una pujada salarial de fins a l’1% per al 2015 i fins a l’1,5% per a 2016