La proposta governamental per a la nova especialitat passa per crear una doble passarel·la amb programa formatiu compartit. En aquesta, s’estableix la nova especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències que en els seus primers períodes formatius, compartirà un període de formació comuna de dos anys de durada amb Medicina Familiar i Comunitària.
Els residents que entrin al MIR a partir de l’aplicació de la norma, accediran directament a aquesta formació si així ho escullen, tal com estipula el decret, “garantint l’elecció de l’Especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències a qui la vulgui fer al MIR com a primera elecció”. Ara bé, el Ministeri de Sanitat també ha adaptat l’homologació per tal que metges que tenen ja l’especialitat, puguin accedir a la doble. Les persones amb títol d’especialista en qualsevol de les dues especialitats en Ciències de la Salut ho podran fer si acrediten cinc anys d’exercici professional mitjançant una prova d’avaluació de competències i un període formatiu de l’altre especialitat.
La Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències celebra aquest impuls al nou projecte, i declara que així “es recupera l’esperit de la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) de la formació troncal, tot establint els dos primers anys de formació comuna amb el Títol de Medicina Familiar i Comunitària (i obert a altres especialitats).” Així mateix, el president de l’organització, Tato Vázquez Lima, ha comentat que la creació d’una Especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències a Espanya és per fi “una realitat cada cop més propera”.
En contraposició, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC) ha fet públic un comunicat on s’oposa de ple a aquesta nova especialitat: “ja hi ha especialitats (medicina de família, interna i intensiva) per atendre urgències, per tant, no cal crear una nova especialitat.” Reivindiquen que la majoria dels professionals d’urgències són metges de família, o de medicina interna i intensiva, i que “l’atenció primària, com a porta d’entrada del sistema sanitari, ha de ser el punt d’inici de l’atenció urgent”.
Infermeres de Catalunya es posiciona a favor de l’especialitat, la seva denúncia va en la linia de que aquesta proposta no apliqui també més enllà dels metges: “sembla que, de nou, les infermeres anirem després que els metges. Tot i que el RD d’especialitats en Ciències de la Salut determina la creació de noves especialitats també per a les infermeres, sembla que la proposta està únicament enfocada al col·lectiu mèdic”.
Urgències, desestimada com a Àrea de Capacitació Específica (ACE)
Un dels temes que havia portat més cua era establir si calia l’especialitat nova o ara bé, una àrea de capacitació específica (ACE). El Ministeri de Sanitat ha desestimat aquesta proposta per ser considerada més ineficient i que allargaria el període de formació dels especialistes. Precisament és la denúncia de la semFYC: “el desenvolupament de la Troncalitat i la creació d’una Àrea de Capacitació Específica (ACE) d’Urgències com a disciplina d’alta especialització des de la formació en altres especialitats, és la proposta per la qual apostem”. Al·leguen a favor d’aquesta que és com es preveu a la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS) i que “porta més de 10 anys sol·licitant el Consell Nacional d’Especialitats Mèdiques.”