Els repartidors de la marca Glovo a Barcelona denunciaran davant de la Inspecció de Treball la seva condició de falsos autònoms. Ho faran de la mà de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i amb el suport legal del Col·lectiu Ronda.
L’acció es produeix després que el passat 4 de juliol es fes pública l’acta d’infracció dictada per la pròpia Inspecció de Treball que condemnava l’altre gegant del sector, Deliveroo, a enquadrar els seus riders a la capital catalana en el Règim General de la Seguretat Social i pagar 1,3 milions d’euros en concepte de quotes a la Seguretat Social deixades d’abonar.
Igual que en el cas de Deliveroo, Els repartidors de menjar a domicili que treballen per l’empresa Glovo a Barcelona volen que se’ls reconegui la condició de falsos autònoms, tal com ara fa menys d’un mes Inspecció de Treball va fer amb els seus homòlegs de Deliveroo. Així, dijous 19 de juliol la IAC, la plataforma RidersxDerechos i els repartidors afectats presentaran davant la Prefectura de la Inspecció de Treball una denúncia de la seva situació.
El que volen els repartidors de Glovo és que la Inspecció de Treball apreciï el caràcter laboral i no pas mercantil de la relació que mantenen amb l’empresa, ja que és la multinacional qui imposa de forma absoluta les condicions de prestació del servei i determina aspectes substancials de la seva vinculació, com ara la configuració dels horaris i períodes de descans, entre d’altres. En aquest sentit, els repartidors argumenten que se’ls nega qualsevol possibilitat d’intervenir de forma efectiva en la configuració del servei, com podria fer si fos un treballador realment autònom que, en aquestes circumstàncies, esdevé només un subterfugi per part de l’empresa per esquivar les seves obligacions com a real ocupadora i defraudar pagaments a la Seguretat Social en concepte de cotitzacions.
Sentència pendent
A banda de la denúncia i la decisió ja presa per Inspecció de Treball, s’ha presentat denuncia a l’autoritat laboral,. En aquest sentit, tot i que encara no s’ha dictat cap sentència a Barcelona que es pronunciï sobre la condició de falsos autònoms dels repartidors de Deliveroo o Glovo, el cert és que ja existeixen precedents judicials al respecte. El Jutjat Social 6 de València va condemnar la multinacional britànica i a Barcelona, el Jutjat Social 11 va fer el mateix però, en aquest cas, condemnant la ja desapareguda Take Eat Easy, que va deixar d’operar el juliol de 2016.
La figura dels denominats riders, forma part del paradigma segons el qual emparant-se en la condició d’economia de plataforma vinculada a Internet i a la modernitat, realment esdevé una forma moderna de precarització. A Catalunya es considera que un de cada cinc treballadors depèn d’Internet per fer la seva feina, de vegades de forma molt inestable laboralment.