La setmana del 13 al 20 de juny (Dia Internacional del Refugiat) organitzacions sindicals, socials i partits polítics, denunciaran la dramàtica situació, de desempar i de vulneració dels drets humans, que pateixen els milers de persones refugiades, que cada dia posen en perill les seves vides per arribar a Europa, i exigiran a la Unió Europea acabar amb unes polítiques insolidàries i de violació de drets de les persones migrants i refugiades.
Les polítiques migratòries i d’asil han contribuït a fer de La Mediterrània una fosa comuna, on han mort més de 25.000 persones en els darrers 15 anys. Ara, a més, agreujades amb la vergonyosa i il·legal declaració signada el passat 18 de març entre els líders europeus i Turquia. Que posarà en major risc a les persones que fugen buscant refugi i asil, en promoure la seva devolució a un país com Turquia que ni garanteix els drets humans, ni l’adequada protecció que mereixen. Vulnera la Carta Internacional de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la UE, el Conveni Europeu de Drets humans i la Convenció de Ginebra per als Refugiats, així com diferents Directives europees en matèria d’asil.
Els valors de l’Europa social: l’espai comú de llibertat, seguretat i justícia, assentat sobre la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat, recollit en el Preàmbul de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, van quedant en paper mullat. S’utilitza les persones refugiades com a moneda de canvi, subordinant-les als interessos econòmics i geoestratègics i desposseint-les del dret a la protecció a la qual legalment, tant la UE com Turquia, estan obligades a garantir. S’opta per pagar a Turquia per fer de gendarme, en el marc de la creixent militarització de les fronteres europees.
Una mercantilització inhumana, il·legal i intolerable de les persones refugiades que mostra els mateixos límits de l’actual deriva neoliberal en la construcció europea. La resposta que es dóna a les persones que busquen refugi i asil està en consonància amb els valors amb què avui es governa Europa. Quan s’exclou als refugiats de l’empara dels drets humans i se’ls tracta com a mercaderies, el que es posa en qüestió és el propi model social europeu. És la mateixa lògica que sustenta l’exigència de reformes laborals o de retallades, que tracten el treball com a mercaderia i no com subjecte de drets i nega la democràcia a l’empresa i al centre de treball, o supedita el rescabalament del deute a les entitats financeres abans que el benestar i la justícia social.
La política migratòria i d’asil de la UE ha fracassat en el passat i ha provocat milers de morts. L’acord amb Turquia, unit a les dificultats i impediments d’entrada als territoris de la UE pels sol·licitants d’asil, forçaran a les persones que fugen de la guerra, la persecució i la mort, a buscar altres vies més perilloses i costoses, com la del Mediterrani central que s’ha convertit ja en la més mortal del món.
És necessari i urgent canviar l’enfocament de les polítiques de migració i asil posant al centre a les persones i als seus drets i complir amb la legalitat europea i internacional. Cal retirar l’acord de la UE i Turquia, habilitar vies legals i segures d’arribada, garantir un acolliment digne i adequada protecció, que inclogui l’atenció sanitària i respecte als Drets Humans i tenir una política europea comuna i habilitar pressupostos i recursos per fer front al repte humanitari i a la seva integració plena.
Cal, també, combatre activament els discursos i narratives xenòfobes, que poden fer perillar la convivència i cohesió social. Necessitem una gestió acurada de les polítiques migratòries i d’asil, amb una aposta decidida per la convivència i el diàleg intercultural i per la gestió positiva de la diversitat que enderroqui les noves fronteres invisibles que s’estan generant a les nostres ciutats i barris. L’atenció de persones sol·licitants d’asil i refugi ha de garantir-se amb fons específics, suficients i sostinguts en el temps.
El Govern de la Generalitat de Catalunya no pot restar expectant davant aquesta realitat. Ha de desplegar el Pla de Protecció Internacional a Catalunya, des d’una perspectiva de drets humans transversal a tots els departaments de la Generalitat, dotant-lo d’un pressupost adequat que permeti una acollida estable i de qualitat per a les persones sol·licitants de protecció internacional i refugiades a Catalunya. L’acció exterior ha d’anar dirigida a combatre les causes que generen el desplaçament forçat al món, a través de l’enfortiment de les polítiques (i organitzacions) de cooperació al desenvolupament i de drets humans. Calen accions i mesures contra la instrumentalització política del fet migratori i de les polítiques d’acollida als refugiats i la utilització de missatges xenòfobs i racistes, promovent una campanya permanent de sensibilització de la ciutadania per prevenir l’aparició de comportaments xenòfobs.
Per denunciar aquesta realitat i pressionar els governs a canviar el rumb de les polítiques migratòries i d’asil s’ha convocat una concentració el dimecres 15 a les 18,30 a la Delegació de Govern (Mallorca/Llúria, BCN) on es llegirà i lliurarà un manifest. El diumenge 19 a la tarda una manifestació recorrerà els carrers de Barcelona.