Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Informació publicada a Eldiario.es
La ronda de consultes de Pedro Sánchez amb diversos col·lectius de la societat civil arriba aquest dijous a una de les seves cites més esperades: la trobada amb els sindicats majoritaris i la patronal. El Ministeri de Treball es va alçar com un dels principals esculls en les negociacions entre el PSOE i Unides Podem per a la formació d’un govern de coalició, que van acabar en fracàs. En dues reunions a la Moncloa, primer amb CCOO i UGT i després amb CEOE i Cepime, s’abordaran algunes de les matèries més urgents per als agents socials, com els canvis en la reforma laboral, les pensions -amb especial atenció a la pujada anual de 2020- i la política fiscal, entre altres temes.
A les 11.30 hores estan citats els secretaris generals de les centrals sindicals majoritàries, Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT), que es reuniran amb el president del Govern en funcions i la ministra de Treball, Magdalena Valerio. Des d’ambdues organitzacions han subratllat la necessitat que els partits d’esquerres arribin a un acord de Govern i són molt crítics amb la falta d’entesa entre els socialistes i Unides Podem, que deixa en l’aire la possibilitat d’una repetició electoral.
“No vull ni pensar què passa al nostre país si arriba el 23 de setembre i hi ha una nova cita electoral al novembre”, va sostenir Pepe Álvarez aquest dimarts i ha advertit a ambdues formacions polítiques que “és molt difícil” que la ciutadania entengui el bloqueig actual. El dia de la investidura fallida de Sánchez, Unai Sordo va qualificar l’escenari com “dantesc” i ha lamentat que no era “correcte” que no s’hagués arribat “a un acord de govern i programàtic”.
Reforma laboral i de pensions
Així, els líders sindicals exigiran a Sánchez que trobi els suports necessaris per formar un govern progressista, sense decantar-se per una fórmula concreta – govern de coalició o acord programàtic -. L’objectiu, insisteixen, és que puguin posar-se en marxa les polítiques que consideren imprescindibles per al país i que no veuran la llum sense un Executiu d’esquerres. Entre elles, sobresurten dos com a prioritàries i en les quals insistiran Sordo i Álvarez: desmuntar la reforma laboral de 2012 i revertir la legislació del PP en matèria de pensions de 2013.
La derogació dels elements “més lesius” de la reforma laboral continua sent una promesa dels socialistes -com va afirmar Pedro Sánchez en el seu discurs d’investidura-, tot i que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha desinflat en diverses ocasions les expectatives d’aquestes modificacions i ha apostat per centrar-se en l’aprovació d ‘”un nou Estatut dels Treballadors del Segle XXI”.
Per a CCOO i UGT la legislació laboral pot revisar-se a fons en el nou Estatut, però demanen que abans i amb caràcter d’urgència es reverteixin alguns elements de la reforma laboral de 2012. Sobretot, reclamen, per recuperar poder de negociació enfront dels empresaris , la primacia del conveni sectorial sobre el d’empresa i restablir la ultraactivitat dels convenis col·lectius, és a dir, la seva pròrroga quan acaba la seva vigència sense que se n’hagi acordat un de nou. També reformes en la subcontractació, per garantir les condicions laborals dels treballadors externalitzats respecte als de l’empresa principal.
En el cas de les pensions, els sindicats demanen la derogació de la reforma que va aprovar l’executiu de Rajoy a 2013 i una nova legislació que vinculi de nou la revalorització de les pensions a l’IPC i que busqui noves fórmules per garantir la seva sostenibilitat a llarg termini.
Les centrals sindicals destaquen les pensions com una de les matèries que més exigeix evitar l’escenari de repetició electoral: sense un canvi en la legislació actual les pensions es revaloraran un 0,25% al gener. Els sindicats creuen que un Govern en funcions no pot evitar aquest increment mínim al començament de l’any, mentre que al Ministeri de Treball asseguren que és “complicat” però “possible” aprovar un reial decret-llei que elevi les pensions més enllà d’aquest 0,25%.
A més, CCOO i UGT recordaran Sánchez altres de les seves prioritats per al país, com aproximar el salari mínim interprofessional (SMI) al 60% del salari mitjà com recomana la Carta Social Europea, avançar en la redistribució de la riquesa i reduir la desigualtat mitjançant canvis en la política fiscal, apostar per l’ocupació de més qualitat i combatre la bretxa de gènere, entre altres matèries.
Els empresaris fugen de “els extrems”.
El segon torn serà per a les principals patronals d’empresaris. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el president de CEPIME, Gerardo Cuerva, acudiran a la Moncloa per a una reunió a les 13 hores. Garamendi ha reiterat en els últims dies la necessitat que hi hagi estabilitat política, sobretot per l’escenari de desacceleració econòmica, i de la formació d’un Govern de “moderació”.
El líder de la principal patronal del país va afirmar aquesta setmana en una entrevista a ABC que “els empresaris ho hem deixat clar des d’un primer moment: no ens agraden els extrems” i va optar per un Executiu “de moderació”. En el passat, Garamendi va demanar a PP i Ciutadans la seva abstenció perquè tirés endavant un govern del PSOE sense Unides Podem i va afirmar que potser era “millor” una repetició d’eleccions al novembre que deixés un país “més estable i tranquil”.
Quant a les seves propostes concretes, fonts de la CEOE destaquen dues àrees en què el president de la patronal ha insistit en les seves últimes intervencions: combatre el dèficit públic i “mantenir la consolidació fiscal”. Garamendi destaca que “elevar la pressió fiscal és una forma de trencar la competitivitat de les empreses i desincentivar als empleats, castigant l’estalvi”, com va defensar en la seva entrevista amb el diari conservador.
Els empresaris reclamaran a Pedro Sánchez reformes en l’àmbit de la formació, tant la dual com la formació contínua dels treballadors al llarg de la seva vida laboral, mesures per acabar amb “l’economia submergida”, entre altres matèries.
Reunió amb els autònoms a la tarda
Després de la trobada amb els sindicats i patronals majoritaris al matí, Pedro Sánchez parlarà també amb les organitzacions d’autònoms (ATA, UPTA i UATAE) aquest dijous a la tarda, a les 17 hores. En el seu discurs d’investidura, el president del Govern en funcions va recordar algunes de les seves propostes per al col·lectiu, com ampliar la seva protecció social, reduir les “traves i càrregues administratives”, així com aprovar la cotització segons els seus ingressos reals, una mesura que va quedar en el tinter en la passada legislatura.
El president d’ATA, Lorenzo Amor, va destacar: “la importància que es conformi Govern” i que, per això, “dialoguin” les diferents forces polítiques. “No podem tenir quatre eleccions en tres anys”, ha apuntat. Entre les propostes que li plantejarà l’organització a Sánchez, Amor va destacar millorar l’accés a la jubilació d’autònoms “amb petits deutes” amb la Seguretat Social i el sistema de protecció social i garantir la seguretat jurídica de les deduccions fiscals, entre d’altres.
UPTA presentarà a Pedro Sánchez una Agenda 2020-2015 amb mesures per al col·lectiu d’autònoms, com un canvi en el model productiu, ja que “els sectors d’activitat més tradicionals del règim especial de treballadors autònoms, hostaleria i comerç han tocat fons, per això cal desenvolupar polítiques de foment d’emprenedoria en noves activitats econòmiques “. També reclamarà al líder del PSOE la modificació de la llei de segona oportunitat, la llei de morositat, deduccions fiscals i la cotització en funció dels ingressos reals dels treballadors per compte propi.
Aquesta última mesura és prioritària per a UATAE, l’organització que més ha insistit en modificar el sistema de cotització dels autònoms (el 80% en l’actualitat cotitza per la base mínima) per millorar la protecció social dels treballadors. A més, l’organització exigirà “solucionar el problema dels falsos autònoms” i demanarà abordar la “desigualtat entre les cobertures i drets de les persones assalariades i les de treballadores i treballadors autònoms”.