UGT FICA de Catalunya secunda la vaga convocada per la UGT FICA Estatal al sector de la indústria càrnia els propers dies 25 i 26 de novembre i del 3 al 8 de desembre per exigir a la patronal que reconegui en la negociació col·lectiva les millores laborals que reclamem per als més de 100.000 treballadors que el sector ocupa arreu de l’Estat, dels quals 34.000 a Catalunya. La vaga arriba després d’11 mesos de negociacions i a només un mes que el conveni col·lectiu vigent decaigui.
Durant aquests dies, UGT FICA de Catalunya està convocant diverses assemblees per explicar la situació de les negociacions als treballadors del sector.
Tot i que reconeixen que s’han produït avenços, pel sindicat aquests són encara insuficients i no responen a les reivindicacions sindicals que plantegen en la plataforma negociadora. Entre aquestes hi ha l’establiment d’un permís retribuït de 8 hores anuals perquè el treballador pugui anar al metge especialista o acompanyar al metge els infants menors d’edat. Aquest permís és, a l’entendre del sindicat, escàs i ha d’ampliar-se en altres supòsits, com les persones que composen la unitat familiar.
També expliquen que des de la indústria proposen que del cobrament del Plus de Nocturnitat només s’exceptuïns els treballas de guarderia i vigilància, així com aquells treballs que siguin nocturns per la seva pròpia naturalesa o només es puguin fer en aquest horari nocturn. Aquesta concessió empresarial a una reivindicació de la UGT des de fa anys és ben rebuda, però apunten que tot i que no en va permetria que totes les persones que treballen de nit percebin el plus de nocturnitat, alhora requereix una redacció adequada per garantir que el cobrin aquelles persones que hi tinguin dret.
Apunten també que en la seva proposta, la patronal no s’oposa, amb certs matisos, a què la jornada màxima ordinària diària sigui de 8 hores de treball efectiu, però ressalten que mantenen la seva pretensió d’augmentar de 120 a 170 hores a l’any la borsa d’hores.
Una altra de les reivindicacionsfa que la patronal retiri la seva pretensió d’establir una jornada de dilluns a diumenge. UGT trasllada que això els satisfà, però insisteix en què certes activitats, com feines de manteniment, reparació i neteja, poden tenir una jornada ordinària en què s’inclogui diumenge i festius com a dies de treball.
Celebren alhora que des de la patronal acceptin la reivindicació d’incrementar els salaris dels contractes formatius i en pràctiques, però creuen que això no és suficient, ja que “intenten ampliar els supòsits per fer aquests tipus de contracte”, pretensió empresarial que rebutgen perquè “suposa una forma de reduir despeses laborals tot augmentant els contractes formatius i de pràctiques en les empreses”.
En darrer lloc, des de la patronal proposen un increment salarial del 2,5% per al 2021. Del 2% per al 2022 i de l’1,5% per al 2023. El sindicat explica que aquesta proposta d’increment salarial no és la que venia mantenint des del principi de les negociacions, i afegeix que a més és insuficient i volen, per tant, que s’elevin aquests percentatges. I així ho van manifestar a la representació empresarial. “En el 2021 no podem situar-nos en un increment que no estigui per damunt del 3%, i d’igual manera per a la resta dels anys de vigència del conveni col·lectiu. I, per descomptat, amb clàusula de revisió salarial que garanteixi el guany del poder adquisitiu de totes les persones que treballen en el sector”, conclouen.
Des de la UGT FICA veuen el canvi de rumb en les negociacions del conveni de les indústries càrnies, però apunten que encara cal que es millorin les reivindicacions, motiu pel qual convoquen vaga per als propers 25 i 26 de novembre. I si el conflicte continua, hi haurà vaga també entre els dies 3 i 8 de desembre, coincidint amb el pont de desembre.