En un món global la responsabilitat de fer avançar els drets i evitar una espiral de devaluació arreu de les condicions de treball i de vida, ens compromet a tots, governs, empreses i ciutadania. Per això hem d’exigir a les empreses que incorporin en la seva estratègica empresarial la responsabilitat social corporativa, amb codis públics i verificables que garanteixin una actuació que respecti el treball amb drets, compromesa amb el medi ambient i la sostenibilitat i amb la reversió de part dels beneficis també en l’entorn territorial i social. Hem de reclamar als governs que forcin la transparència de l’actuació empresarial amb mesures d’obligat compliment que garanteixin l’acció empresarial responsable amb les persones i l’entorn.
Som ciutadans, subjectes de drets, i quan actuem com a consumidors tenim també dret a saber si el que comprem o on invertim són productes o empreses que treballen sense respectar drets i/o amb treball infantil, depredadores del territori, del medi ambient i social. Hem de poder d’actuar racionalment i decidir si volem pressionar les empreses a ser responsables. Quan en un indret, per llunyà que sigui, es treballa i es viu sense respecte als drets fonamentals, no podem mirar cap a una altra banda. En l’actual món global la manca de drets a qualsevol lloc és la base per l’afebliment dels drets ací. Actuar contra el dumping social, en un sistema de producció (i consum) basat en cadenes de valor globals, exigeix acció responsable a tots els nivells. Si volem lluitar pels nostres drets ací, no podem obviar l’exercici solidari per garantir els drets enllà on avui s’està produint sense cap respecte als drets humans ni cap compromís social.
Es per això que davant la celebració de l’assemblea de compromissaris del Barça he adreçat, en nom de CCOO, una carta (http://www.ccoo.cat/pdf_documents/2015/20151021_Carta_FCBarcelona_Qatar.pdf) al seu President, on se li demana que desvinculi el club blaugrana del patrocini de Qatar Airways. Una companyia vinculada al govern de Qatar, el qual vulnera sistemàticament els drets laborals, tal com han denunciat l’Organització Internacional del Treball i la Confederació Sindical Internacional, que agrupa 309 organitzacions sindicals de 156 països amb gairebé 166 milions de treballadors i treballadores afiliats, i la xarxa Committee on Workers’ Capital (CWC). A Qatar milers de treballadors i treballadores, immigrants en la seva immensa majoria, treballen sense cap dret i en situació d’esclavitud, i hi ha informes que calculen en més de 1.200 els morts que s’han produït en relació amb les obres de les infraestructures del Mundial 2022, i es calculen en 4.000 les que es podrien produir fins a la seva celebració.
És per això que el patrocini de Qatar Airways compromet el prestigi social del Barça. Per això hem fet extensiva al conjunt d’entitats socials catalanes que treballen en l’àmbit de la cooperació internacional aquesta iniciativa, que pretén forçar al govern de Qatar a reformar el sistema de Kafala, un sistema d’esclavitud moderna, i a ajustar la seva legislació laboral a les normes admeses dins el dret internacional. És, hauria d’ésser, responsabilitat del Club comprometre’s a contribuir a pressionar per canviar les coses a Qatar, com fem des del sindicalisme internacional i milers d’organitzacions socials. Cal evidenciar que l’onada de rebuig internacional cap aquestes pràctiques, a Qatar o on sigui, s’inscriu en la responsabilitat social corporativa del Club, en els seus valors esportius i socials.