Des de fa quatre cursos el Departament d’Ensenyament ofereix a tots els centres educatius de Catalunya que ho demanin uns tallers de formació financera dirigits a l’alumnat de 4t d’ESO. Aquesta formació és impartida per professionals del sector bancari, tots ells voluntaris, la majoria en actiu i alguns d’ells jubilats. Naturalment, el primer que volem deixar clar és que aquestes persones ho fan amb la millor de les voluntats i ni de bon tros no és la nostra intenció posar en dubte la seva bona fe.
Una altra cosa és la valoració que, des del sector d’Educació de la UGT de Catalunya, fem d’aquest programa. En primer lloc, el programa és el resultat de la col·laboració entre el Departament d’Ensenyament, l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i una sèrie d’entitats financeres, en concret, CaixaBank, Banc Sabadell, BBVA, Banco Santander i Caixa d’Enginyers, així com l’Institut Català de Finances (ICF). Des del nostre punt de vista és escandalós i esgarrifós que mentre es continuen produint desnonaments, mentre l’escàndol de les preferents continua obert i milers de persones esperen resposta a les seves demandes de justícia després d’haver perdut els seus estalvis i mentre no hi ha la menor intenció de restituir els 60.000 milions d’euros que els contribuents vam aportar per salvar el sector, els nois i noies de quinze i setze anys rebin formació financera sota el patrocini d’aquestes entitats.
Algú pot dir que aquestes entitats en concret no van rebre fons públics, però això no és cert del tot. Tant el BBVA, com la Caixa, com el Sabadell van apropiar-se d’entitats amb un fons de comerç immens per sumes irrisòries (un euro, en alguns casos) i amb la cobertura d’Esquemes de Protecció d’Actius (EPA) pel que pogués passar en el futur. Algunes d’aquestes entitats ja estan cobrant milions d’euros en virtut d’aquestsEPA, amb la qual cosa la factura de l’hecatombe bancària encara l’estem pagant els contribuents.
Per altra banda, des de la UGT no tenim cap dubte que els professors i les professores d’economia dels nostres instituts són perfectament competents per a dur a terme aquest tipus de formació. Entenem, per tant, que es tracta d’una operació de maquillatge davant de l’opinió pública d’aquests monstres corporatius amb la complicitat d e la Generalitat. És del tot inadmissible.
Per aquest motiu, la UGT participa activament en la Plataforma per a una Educació Econòmica Crítica i Plural (PLEEC) juntament amb altres organitzacions sindicals i un bon nombre d’entitats socials. Per a nosaltres és irrenunciable introduir el punt de vista crític en l’educació econòmica que reben els ciutadans. Com hem començat dient, la utilitat del programa ja és prou discutible, però l’absència de visió crítica i, per tant, el biaix ideològic, és innegable.