Just quan el temps de negociació estava a punt d’esgotar-se, la direcció de la multinacional Delphi i el comitè d’empresa han arribat a un acord pel que fa a l’ERO de tancament de la planta de Sant Cugat.
El pacte, que ha de ser ratificar per l’assemblea dels treballadors de la planta, preveu acomiadaments amb una indemnització de 65 dies per any treballat amb un límit de 42 mensualitats, i una paga lineal de 12.000 euros per als treballadors acomiadats.
Delphi té a la ciutat vallesana 534 treballadors. La totalitat de la plantilla sortirà de forma gradual de l’empresa des d’ara fins al març de l’any vinent.
L’acord també preveu la posada en marxa immediatament d’un pla de recol·locacions i prejubilacions per als treballadors que tinguin 56 anys o més, a més del pagament del conveni especial a la Seguretat Social.
Els sindicats també han pactat que el nou soci industrial que gestionarà les instal·lacions industrials contracti més de 200 treballadors de Delphi per a les seves noves activitats.
Segons fonts sindicals, els actius industrials de Delphi es posaran a disposició dels treballadors per garantir els compromisos laborals en el projecte de reindustrialització. Aquestes mateixes fonts han indicat que el principi d’acord, tot i no ser satisfactori, perquè l’objectiu era mantenir tots els llocs de treball, ha evitat una situació pitjor: la que hauria suposat l’aplicació de les condicions de la reforma laboral, una legislació que permet aquests tancaments d’empreses i deslocalitzacions.
Els sindicats explicaran a la plantilla l’acord obtingut en les assemblees convocades per dilluns i dimarts es votarà si s’accepta o no el pacte.
UGT, en un comunicat d’urgència ha considerat “lamentable que una fàbrica amb més de 57 anys d’història pateixi les conseqüències de la decisió que pren una multinacional per deslocalitzar la seva producció a països de baix cost, amb l’únic objectiu d’aconseguir més beneficis. I també lamentem que la legislació actual del nostre país no tingui mecanismes per frenar aquesta sagnia de destrucció del teixit industrial”.
Els treballadors de Delphi han fet diverses manifestacions exigint un pla de reindustrialització per a la planta que garanteixi l’activitat industrial i els llocs de treball. També han demanat, sense gaire èxit la intervenció dels poders públics catalans per evitar processos de deslocalització com el que els afecta i per garantir la continuïtat del teixit industrial, l’únic que assegura llocs de treball estables i amb salaris adients.