La rellevància econòmica de la contractació pública és indubtable. L’Estat inverteix entre el 10 i el 20% del seu PIB en la contractació de serveis, béns, equipaments, infraestructures, innovació, subministraments, etc. L’any 2018, a Catalunya es van signar 105.943 contractes públics per valor de més de 906 milions d’euros. Tot i el volum innegable de negoci, però, no podem negar que aquesta contractació suposa alhora un mitjà per governar el país segons criteris socials, d’igualtat de gènere, mediambientals i d’igualtat d’oportunitats. És a dir, a més de fer diners, la contractació pública ha de ser una eina indispensable per fer la nostra societat més justa i igualitària.
Des de la UGT de Catalunya fa anys que treballem en aquesta direcció, reivindicant que les administracions públiques han de ser un exemple de respecte dels convenis col·lectius sectorials. Gràcies a la pressió sindical, la Llei 9/2017 de contractes del sector públic, que promou una contractació més responsable amb clàusules socials, obliga a identificar el conveni col·lectiu sectorial de l’activitat que es licita en el contracte. Aquesta clàusula trenca la prioritat aplicativa dels convenis d’empresa que recull la reforma laboral i limita que les empreses multiservei puguin competir en les licitacions públiques amb preus baixos a còpia de precaritzar les condicions de treball. El preu no pot ser el factor determinant per adjudicar un contracte públic, prou que ho sabem.
Per combatre aquest frau de llei, des de la Secretaria de la Regió Metropolitana de Barcelona del Secretariat Nacional de la UGT de Catalunya vam endegar el 2017 una campanya per traslladar una moció als diferents ajuntaments per vetar el concurs d’empreses multiservei a licitacions públiques per precaritzar les condicions de treball de moltes persones. Pel que fa a l’administració local, el 2016 l’Ajuntament de Barcelona va prendre la iniciativa de publicar una guia de contractació pública social per potenciar que la contractació pública sigui més sostenible i socialment responsable. I el 20 de juny de 2017 s’aconseguia un acord de govern pel qual s’aprovava el nou Codi per a una contractació pública socialment responsable de la Junta Consultiva de la Contractació Administrativa de Catalunya.
Clàusules de responsabilitat social
La UGT de Catalunya vam ser l’organització de la Junta que més propostes va presentar. Malgrat que no totes van ser tingudes en compte, sí que vam aconseguir introduir-ne algunes d’especial rellevància, com ara que en la subcontractació d’obres es respecti la llei de subcontractació del sector de la construcció, o que en el control del compliment de les clàusules de responsabilitat social participi el Departament de Treball amb els mitjans necessaris. Aquest Codi de bones pràctiques hauria de ser la base per a la creació d’una llei catalana de contractes públics, una llei llargament esperada però que encara no ha iniciat el seu tràmit parlamentari.
Conveni amb la Diputació
L’objectiu d’aconseguir una contractació socialment responsable ens porta ara a elaborar, en el marc del conveni amb la Diputació de Barcelona, una Guia de bones pràctiques que, malgrat no ser una eina juridicotècnica, és una eina sindical articulada en fitxes per proposar a les administracions públiques actuacions i clàusules a fi i a efecte de fer un model de contractació pública on sindicats i administració parlem el mateix idioma. Una guia de bones pràctiques per a una contractació pública socialment responsable per ajudar les administracions a desenvolupar una contractació pública de més qualitat sota criteris socials, laborals, mediambientals, igualitaris i integradors. I aquí l’objectiu no és només sindical, sinó que ha de ser compartit per les administracions públiques.
La nostra feina no acaba aquí. Defensem que unes condicions laborals dignes dels treballadors i les treballadores que presten el servei públic fan que millori la qualitat del servei que rep la ciutadania. La Guia de bones pràctiques que tot just presentem, és un pas més en la nostra defensa d’un model d’ocupació pública de qualitat a través de la contractació pública. I pretenem que sigui un revulsiu en la col·laboració entre agents econòmics i socials i les institucions que ens representen. En aquest sentit, continuarem impulsant iniciatives en aquesta matèria i reclamant més espais de participació per defensar els drets de les persones treballadores i d’uns serveis públics de qualitat per a la ciutadania.