L’empresa Nylstar, de Blanes, que el juliol passat va presentar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per a fer fora 155 treballadors segueix un rumb totalment diferent del que en aquell moment es temien els operaris i també la població. Cinc mesos després i tot i la crisi profunda que viu aquesta societat, ha reprès l’activitat i ara dóna feina a 80 empleats, segons una informació procedent de la UGT de les comarques gironines.
Nylstar, l’antiga SAFA de Blanes és una indústria amb gran arrelament a la població. La fàbrica actualment produeix fil i teixit tècnics i havia viscut moments en què donava feina a més d’un miler de persones.
L’estiu passat la direcció de la companyia plantejà l’ERO que des d’àmbits sindicats es va considerar que implicava a la pràctica el tancament de la planta. Els sindicats es van oposar al pla i van reclamar un projecte industrial que assegurés la supervivència de la indústria.
Diverses posicions
En l’àmbit sindical no hi va haver unanimitat. CCOO considerà que l’empresa no mostrava seriositat i fins i tot es va arribar a denunciar a les autoritats el comportament de la direcció que considerava que podia arribar a ser considerat delictiu. Al seu torn, UGT va optar per negociar i va arribar a un acord, ratificat pels treballadors, que permetia transformar l’expedient d’extinció en un expedient temporal, i fixar els terminis en els quals la companyia havia d’aportar les inversions necessàries per a reobrir la fàbrica.
Els 80 treballadors que, gràcies al fet que l’empresa ha tornat a aconseguir comandes, han tornat a la fàbrica, suposen un 33% més que els 60 que l’empresa preveia amb el seu pla d’extinció inicial, segons el sindicat.
El 7 de desembre l’empresa ha presentat un altre expedient de regulació temporal d’ocupació amb l’objectiu de no acomiadar els treballadors i incorporar-los a mesura que es produeixi la reactivació. En aquest sentit, el sindicat de tradició socialista ha manifestat que negociarà aquest ERO per tal que es consolidi el projecte industrial i al mateix temps repartir l’esforç entre els treballadors i treballadores sense que cap d’ells quedi en situació de vulnerabilitat o que no tingui accés al consum.