Els lavabos dels centres s’hauran de netejar més sovint, però només ho podran fer professionals | Foto: VS
Durant tot l’estiu, les patronals i els sindicats de personal de neteja han mantingut contactes freqüents amb el Departament d’Educació per abordar la qüestió de la neteja dels centres educatius durant aquest curs; és a dir, per parlar de l’increment d’hores que faran falta per minimitzar el risc de contagi. Malgrat que, com sempre, la casuística és molt diversa, el que està clar és que la factura en neteja augmentarà substancialment, ja que el que s’ha aconsellat als centres és que durant l’horari lectiu hi hagi algú que treballi unes hores per netejar els lavabos i les zones d’ús més comunes.
Aquesta és la part extra de la factura, ja que només en molt pocs casos aquest reforç es veurà compensar per hores de menys fora de l’horari lectiu. Per norma general, les hores de neteja posteriors a la jornada lectiva no es modificaran. La patronal i els sindicats coincideixen que només es pot pensar en termes d’ampliació del servei, ja que intentar modificar els horaris de les treballadores de la neteja en la major part de casos és inviable.
“El Departament ens ha dit que no s’escatimaran recursos dedicats a la neteja dels centres, i volem creure que serà així”, explica Josep Tres, president d’ASCEN, patronal de les empreses de neteja petites i mitjanes, segons el qual la factura pot pujar entre un 20 i un 25%. Qui paga aquest sobrecost? En el cas de les escoles d’infantil i primària la neteja va a càrrec dels ajuntaments, mentre que en els centres de secundària i formació professional la neteja és responsabilitat del Departament. “S’està negociant institut a institut”, ha dit aquest matí el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en una roda de premsa en la qual, juntament amb el conseller de Treball i la consellera de Salut, han presentat la proposta que han enviat a diversos ministeris perquè els pares i mares d’infants que s’hagin de confinar tinguin dret a una baixa laboral.
Els alumnes ajudaran
Els alumnes ajudaran en la neteja, en especial els que són més grans, i molts instituts ja estan informant als pares d’aquesta novetat. “És una activitat didàctica més”, ha considerat el conseller. L’únic espai que ni els alumnes ni els docents han de col·laborar a netejar són els precisament els lavabos, ha precisat el conseller. “Però, per exemple, si hi ha un material educatiu d’ús compartit, com podria ser un ordinador, a partir d’una edat raonable es pot demanar l’alumne que netegi el teclat”, ha afegit. El menjador serà un altre indret on segurament es demanarà més la seva col·laboració, apunten altres fonts.
El Departament confia que els instituts assumeixin bona part d’aquest sobrecost amb l’estalvi en neteja que van tenir durant el confinament. I que en el cas de les escoles, el sobrecost l’assumeixin els ajuntaments i consells comarcals. I hi ha la promesa que el Departament ajudarà en cas que això no sigui possible. La incògnita és si realment els instituts compten amb aquest remanent per assumir l’increment de la factura. En una enquesta presentada aquest dimecres per CCOO, el 85% responia que no disposava d’aquest pressupost. Al sindicat consideren el resultat representatiu, si bé admeten que, a causa de les presses i el moment, havien tingut un nombre de respostes més baix del que és habitual quan envien enquestes als centres (una altra dada de l’enquesta és que el 90% deia que no s’havia sentit prou recolzat pel Departament a l’hora de confeccionar els plans de reobertura, encara que alguns salvaven la col·laboració de la inspecció).
La factura de la concertada
En el cas dels centres concertats, la situació és diferent. El sobrecost de la neteja l’haurà d’assumir cada centre, la qual cosa molt probablement repercuteixi en les famoses quotes que paguen les famílies, segons expliquen fonts del sector concertat.
“Hi ha empreses que m’han dit que els centres els han demanat reforços i que quan els han enviat el nou pressupost s’han posat les mans al cap”, explica Aurora Huerga, secretària general de la federació de construcció i serveis de Comissions Obreres. “Estem en un moment que tothom ha de posar-hi molt bona voluntat, però tampoc es pot esperar que amb les mateixes mans s’assumeixi el doble de feina, i menys durant el curs sencer, perquè això va per llarg”, afegeix. Segons aquesta representant sindical, a més, en tota aquesta crisi tampoc s’ha tracta les dones de la neteja amb justícia: “Les dels hospitals van ser considerades treballadores essencials, però a l’hora de la gratificació no hi van entrar, i fins i tot en alguns casos ens vam haver de barallar molt perquè els fessin les proves PCR”.
A banda, aquest increment de la demanda suposarà un petit baló d’oxigen per les empreses del sector, segons explica Josep Tres: “Durant el confinament moltes empreses van prescindir del servei de neteja, i això no va quedar ni de bon tros compensat per l’increment del servei a hospitals i residències. A més, a mesura que s’implementa el teletreball això també ens afecta, per això estaríem contents si amb aquest increment de feina a les escoles aconseguim treure als treballadors que en aquests moments tenim en situació d’ERTO”.