Un dels fenòmens que més ha marcat la realitat laboral a partir de l’alarma causada per la contaminació causada pel coronavirus ha estat la difusió massiva del teletreball. Aquest és un mecanisme laboral que sembla que es consolidarà. Una mica més del 57% dels treballadors assalariats catalans està en condicions de teletreballar, cosa que representa 1,67 milions de treballadors, segons l’informe ‘El teletreball com a eina i escenari laboral’ difós divendres passat per la UGT de Catalunya.
“El teletreball no només és possible sinó que és necessari”, argumenta el sindicat. No obstant això, reivindica implantar-lo amb normes, mesures de seguretat i prevenció i mitjans tècnics adequats, a diferència de com s’ha desenvolupat durant la crisi del coronavirus.
En aquest sentit, UGT remarca que set de cada deu treballadors que han començat a treballar des de casa durant l’estat d’alarma no ho havia fet abans: “El confinament ha suposat un impuls accelerat i improvisat de teletreball”, ha sostingut, a més d’haver de compatibilitzar la tasca amb la cura de nens i gent gran.
“Si aquesta realitat de el mercat de treball ha vingut per quedar-se, hem de vetllar perquè el teletreball no es converteixi en ‘teleprecarietat”, ha exposat.
L’organització ha subratllat que el teletreball “s’ha obert un camí en els múltiples escenaris laborals que ha dibuixat aquesta crisi sanitària i, sens dubte, ha vingut per quedar-se”, pel que ha cridat a afrontar aquesta nova realitat des de la negociació col·lectiva i el diàleg social.
En aquest sentit, ha indicat que només el 15,3% dels convenis col·lectius sectorials que s’apliquen a Catalunya tenen alguna clàusula pactada pel que fa a l’organització de treball i les noves tecnologies.
Una de les realitats que s’han donat en els dies àlgids de la pandèmia ha estat la càrrega de feina que han hagut d’assumir molts dels teletreballadors. En aquest sentit, des del sindicat s’afirma: “El teletreball no altera ni suspèn els drets fonamentals, els que teletreballen segueixen tenint dret a la desconnexió digital, a el registre de jornada, a respectar els temps màxims i els descansos necessaris”.