La declaració de l’estat d’alarma ha dut a qüestionar-se de nou quins seran els següents sectors a tancar. Amb el tancament de bars i restaurant però també de centres d’estètica de la setmana passada, les xifres d’empreses que han recorregut a un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) pugen a 4.871. Els ERTO de totes aquestes empreses afecten un total de 41.054 treballadors, segons ha informat el Departament de Treball. Treballadors que en molts casos ja és la segona vegada que pateixen un ERTO i alguns encara no han acabat de cobrar el primer.
A banda, els proveïdors també s’han vist directament afectats, ja que les empreses majoristes d’alimentació que serveixen als restaurants van trobar-se la decisió de cop i, per tant, amb gènere acumulat i sense marge de maniobra. S’han hagut de buscar altres canals de venda, igual que els ha passat a petits productors agrícoles i ramaders. Tot i que alguns restaurants segueixen oberts oferint menjar per emportar, sent ara la primera vegada que ho proven, aquest servei és totalment insuficient.
Paral·lelament, en un altre sector, el món de l’estètica reivindica que els locals són llocs segurs i volen tornar a la feina, igual que els de la restauració, que reclamen més ajudes. Es queixen que les subvencions de 40 milions d’euros anunciades per l’executiu suposen un import de 1.500 euros per cada establiment a Catalunya, molt per sota de les despeses fixes de la majoria de restauradors.
A més a més, afegint a la llista de sectors perjudicats trobem el del turisme rural: fa un mes es van limitar les reunions a un màxim de sis persones i això ja va fer que caiguessin les reserves. Més que res que les cases que es lloguen senceres no estan tenint sortida per un número tan reduït de persones. Ara, amb l’estat d’alarma fins el maig pateixen per tots els festius i ponts que no existiran per al sector. En aquest sentit, diverses associacions demanen a la Generalitat de Catalunya que s’elabori un pla específic que reguli el sector. Sobretot ara de cara a la zona del Pirineu. L’estiu, diuen, no va ser del tot dolent però sempre és la temporada d’esquí aquella on més plenes tenen les instal·lacions i els hi fa patir no poder facturar ni tan sols el 20% del que van fer el 2019.