Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La nova planta de bateries que Seat instal·larà a Sagunt suposarà la creació de tres mil llocs de treball amb una inversió de set mil milions. Matías Carnero, president del Comitè d’Empresa de Seat, afirma que això significa que a la factoria de Catalunya es produiran els cotxes elèctrics. I que el 80% dels proveïdors també estaran a Catalunya.
La companyia també ha anunciat que a Catalunya s’invertiran 3.000 milions per adaptar la planta de Martorell per a la fabricació de cotxes elèctrics. La fàbrica s’encarregarà de la construcció dels futurs models elèctrics petits del Grup Volkswagen.
Matías Carnero, a més de president del Comitè d’Empresa i responsable d’UGT a l’empresa, és membre del Consell de supervisió del Grup Volkswagen, el màxim òrgan de control de la companyia, en el qual, a més dels accionistes, hi participen representants dels treballadors, seguint el model de cogestió alemanya.
Sagunt, a la Comunitat Valenciana, ha estat la ciutat escollida per a instal·lar la fàbrica de bateries elèctriques del Grup Volkswagen. Serà “la inversió més gran industrial feta per una única empresa de la història d’Espanya”, segons Thomas Schmall, president del Consell d’Administració de Seat. L’objectiu és començar a produir bateries el 2026.
Després d’una batalla territorial entre Catalunya, Aragó, Extremadura, País Basc, Galícia i la Comunitat Valenciana per aconseguir albergar la fàbrica, la multinacional ha escollit Sagunt pel fàcil accés a les instal·lacions portuàries i la bona connexió amb les plantes de Martorell (Seat) i Pamplona (Volkswagen).
Matías Carnero celebra que “una fàbrica així s’estableixi a Espanya” i recorda que “Catalunya en serà la més beneficiada”. Malgrat que no estarà aquí “pel retard de la Generalitat a l’hora de presentar un bon projecte”.
Però, tot i les bones notícies, l’electrificació també suposarà una pèrdua del 30% dels llocs de treball, segons reconeix Matías Carnero, qui assegura que “estem buscant nous perfils professionals que sorgiran en la construcció dels cotxes elèctrics per tal que la plantilla es vegi el menys perjudicada possible, a la vegada que treballem per trobar una bona sortida per als acomiadats”.
Per tal que el cotxe elèctric pugui ser el futur, la multinacional ha demanat al Govern d’Espanya que agilitzi les gestions i les inversions efectives per potenciar en la xarxa de càrrega. Al mateix temps, demana als sindicats una major flexibilitat en els torns per a produir segons la disponibilitat de components electrònics.
El 2021, Seat va patir una disminució del 25% de la producció, amb pèrdues de 256,6 milions d’euros a causa de la crisi dels semiconductors. Carnero afirma que els treballadors “s’han bolcat en l’empresa i han fet un gran esforç d’adaptació a les necessitats de producció. Més flexibilitat – conclou – ja no la podem donar”.
La crisi d’Ucraïna també ha representat un cop per al sector automobilístic, afectat ja per la vaga dels transportistes i un nou confinament a la Xina que agreuja, encara més, la crisi dels semiconductors. Tot i això, la nova inversió de la companyia dóna un respir a un sector que aporta l’11% del PIB estatal.