Una nodrida manifestació de més de 200 persones ha reclamat, aquest dijous a Sant Adrià de Besòs, una solució definitiva per als treballadors de l’empresa Gimesport, que gestionava fins a l’octubre passat les instal·lacions del poliesportiu local, Poliesportiu Marina Besòs.
Gimesport era l’empresa que gestionava mitjançant una concessió municipal les instal·lacions esportives, situades al carrer Dolores Ibarruri, molt a prop de l’estació de ferro carril. A finals d’octubre de l’any passat la societat va lliurar les claus del poliesportiu al consistori i es va desentendre dels 37 treballadors que durant anys havien atès aquesta instal·lació. Cal dir que el poliesportiu, i més concretament la seva piscina, donava servei no només als ciutadans de Sant Adrià sinó també a col·legis de diversos barris de Badalona, explica Manuel Millán, delegat sindical de CCOO.
Els treballadors van ser els primers perjudicats per l’abandó de l’empresa. De fet, des del 3 de novembre de l’any passat els empleats han estat els que han dut la gestió del poliesportiu mentre realitzaven gestions per assegurar la continuïtat dels seus llocs de treball.
Tres mesos sense cobrar
En marxar l’empresa concessionària, la situació laboral dels treballadors es va situar en una espècie de llimbs. No cobraven però tampoc es podien acollir al subsidi de desocupació. Això ha fet que la darrera empresa tingui uns deutes contrets amb els empleats que en alguns casos arriben a les tres mensualitats.
“Quan l’empresa ens va abandonar, el primer que vam fer va ser parlar amb l’Ajuntament”, explica Millán. Igual que en altres casos, el consistori adrianenc els va informar que la llei no permet la gestió directa de la instal·lació. La coneguda com a llei Montoro ho prohibeix. No obstant això, es busquen solucions alternatives, explica el delegat de CCOO, que junt amb CGT tenen la representació dels treballadors. Entre aquestes solucions possibles hi ha el trobar mecanismes alternatius, com crear una empresa municipal o una empresa de serveis que permeti reobrir el poliesportiu fins que acabi la concessió actual i es pugui convocar una nova contracta.
“Hem parlat molt amb l’ajuntament i ells s’han compromès a buscar sortides. Ho han posat per escrit a la pàgina web del consistori. Nosaltres seguirem insistint”, assegura Millán. Una de les solucions que els treballadors volen que es tingui en compte és que, sigui quina sigui la fórmula, es tornin a contractar els mateixos empleats que han gestionat el poliesportiu.
Perquè un cop s’ha produït la fugida de l’anterior empresa els operaris s’han adonat que a causa de deutes contrets per la direcció d’aquella societat, hi ha dificultats per aconseguir la subrogació de la plantilla a la nova empresa que se’n faci càrrec. Per això han demanat a l’ajuntament de Sant Adrià que tingui en compte aquest punt en les negociacions que es puguin obrir en el futur.
Una part molt important dels assistents a la manifestació eren nois i noies que des de sempre han tingut en el poliesportiu i concretament en la seva piscina un lloc d’esbarjo i preparació física. A la població el servei també és molt apreciat. Els treballadors expliquen en els seus moments millors hi havia fins a 4.000 associats al poliesportiu. Durant aquelles èpoques els gestors, asseguren, es van enriquir, i ara en tancar afirmen que no els sortien els comptes. Aquest extrem el desmenteixen els treballadors que expliquen que durant els mesos en què han autogestionat la instal·lació la recaptació ha estat significativa tot i que no podien pagar-se els salaris ells mateixos.