Com ja és costum fer des dels mitjans de comunicació, i més els que vivim de les lletres, us apropem un llistat de llibres perquè consulteu, remeneu i penseu si els voleu per aquesta diada de Sant Jordi una mica atípica. Si bé es podrà celebrar, cosa que no va passar l’any passat durant el confinament domiciliari, aquest any les llibreries sí que sortiran als carrers. Podeu anar a la vostra llibreria de confiança, de barri, per alimentar aquests petits negocis que tan aporten a les nostres vides i que, com tot, estan veient-se perjudicats per la situació.
L’any passat tot de llibreries van ajuntar-se per crear la web llibreries obertes i comprar des de la distància per adquirir els llibres un cop vam poder sortir als carrers. Aquest any, torna allò de remenar. Però sí ets dels qui porta les opcions pensades… Aquí van algunes idees:
‘La clase obrera no va al paraíso’
El llibre d’Arantxa Tirado, La clase obrera no va al paraíso. Crónica de una desaparición forzada pretén reivindicar la vigència social i la importància política d’una classe que té a les mans la possibilitat de la transformació social, tot i que no sempre en sigui conscient. El llibre ens mostra la radiografia de la classe obrera al nostre país, les transformacions que ha experimentat en l’àmbit econòmic i la seva relació amb la cultura: des de la seva negació en el cinema i la seva invisibilització en la publicitat, fins a la seva linxament i caricaturització a la televisió.
De l’editorial Akal, aquí en teniu més informació.
Harry Walker: lluita obrera, victòria veïnal
Fa relativament poc parlàvem amb Ferran López i recordàvem la Harry Walker i la proesa de fer 62 dies de vaga en temps de Franco. El llibre, editat per l’Ajuntament de Barcelona, parla de la fàbrica que ocupà el solar fins als anys setanta i fou l’escenari d’una de les vagues més importants de la ciutat sota la dictadura. Aquest llibre també recull la lluita veïnal per a la construcció d’equipaments per al barri en aquest indret, fent un homenatge als homes i les dones que van fer possible que la Prosperitat disposi ara d’aquesta illa d’equipaments.
Aquí podeu veure on adquirir-lo.
Panrico: la vaga més llarga
D’Edicions 1979 i escrit per Isabel Benítez i Homera Rostti, Panrico: la vaga més llarga parla de com la lluita de les treballadores i treballadors de Panrico suposa un clar exemple de dignitat i valentia contra una lògica econòmica i social inhumanes. Es tracta d’un conflicte que irromp en una etapa d’atac als sectors de la classe treballadora que havien conquerit les millors condicions laborals durant les darreres dècades…
Una presència decisiva. Crònica gràfica de CCOO de Catalunya
Si sou d’aquells que viviu els moments per les seves imatges, CCOO va editar el llibre Una presència decisiva. Crònica gràfica de CCOO de Catalunya (1964 – 2008) El volum recull en més de 200 fotografies a color i en blanc i negre, la trajectòria del sindicat CCOO a Catalunya al llarg de quaranta anys. Des de la lluita antifranquista i la clandestinitat fins als reptes del moment actual, passant per etapes tan diferents com la transició política o les crisis industrials de finals de segle XX. Una mirada diferent sobre Catalunya a través dels seus protagonistes col·lectius: els treballadors i les treballadores d’arreu del país.
El fil roig de la UGT
Aquest llibre, El fil roig de la UGT, que porta com a subtítol UGT de Catalunya 125 anys lluitant el podeu trobar en format digital en aquest enllaç.
En 146 pàgines expliquen els inicis del sindicat i com ha arribat fins avui:
El 12 d’agost de l’any 1888, a dos quarts d’onze, 26 homes s’asseien al saló del Cercle Socialista, al número 29 del carrer Tallers de Barcelona, per començar el que seria el Primer Congrés Obrer.
Tenien una missió clara: constituir la primera organització de societats obreres per defensar els assalariats davant de la patronal. I una obsessió: transformar la societat i fer-la més justa, amb igualtat d’oportunitats, amb drets socials i laborals, dotant-la de present i, sobretot, de futur. Aquell dia va començar a caminar el fil roig, el projecte de la Unió General de Treballadors.
Teoria de la reproducció social. Ressituant la classe. Recentrant l’opressió
Com la mateixa sinopsi de l’editorial Tigre de Paper explica: Aquest recull pioner explora la gran capacitat de la teoria de la reproducció social per a aprofundir la nostra comprensió de la vida quotidiana sota el capitalisme. Mentre molts marxistes s’acostumen a centrar en l’economia productiva, aquest llibre ho fa en qüestions com ara la cura dels infants i de la salut, l’educació, la vida familiar i els rols de gènere, l’ètnia i la sexualitat, tots els quals són cabdals per a entendre la relació entre explotació econòmica i opressió social.
Aquí teniu l’enllaç directe al llibre.
L’Economia Social i Solidària a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics
Aquest llibre de Jordi Estivill i Ivan Miró de l’editorial Icaria es descriu així:
“Si l’economia social històrica, a Catalunya, nasqué al bell mig d’un segle XIX caracteritzat per l’emergència del capitalisme industrial i l’antagonisme del moviment obrer, a les primeres dècades del segle XXI l’Economia Social i Solidària catalana suma nous reptes i aliances. Enfront, un sistema globalitzat que -sota les seves pulcres interfícies digitals- amaga un planeta en flames per la injustícia social, l’autoritarisme polític, la desigualtat econòmica i la devastació ambiental. Al darrera, una llarga tradició de col·lectivitats solidàries, de cooperativismes i sindicalismes emancipadors, d’associacionismes i mutualismes fraternals. Al costat, una majoria social que estima l’autoorganització col·lectiva, expressada a nivell local i municipalista; que promou l’autodeterminació política, social i econòmica. Per davant, unes generacions que empenyen la transformació feminista i la transició ecològica de l’economia; i unes comunitats migrades que aixequen una nova economia popular, diversa i antiracista. A l’horitzó, el projecte històric i present de l’Economia Social i Solidària: afrontar quotidianament les necessitats i aspiracions col·lectives bastint un futur amb justícia social, democràcia política, equitat econòmica i sostenibilitat ambiental. És a dir, la construcció -diferenciada del capitalisme i de l’Estat- d’un àmbit econòmic per la transformació social”.
Qui pot comprar o vendre el cel, la força de treball o l’escalfor de la terra?
Escrit per diverses Autores i amb el pròleg fet per Josep Manel Busqueta, el llibre de Tigre de Paper és en si una antologia de textos d’anàlisi, entrevistes i relats, antics, moderns i contemporanis, sobre dos puntals del sistema capitalista patriarcal: la propietat privada i el treball assalariat. Ve amb textos de: Ralph Miliband, Edward Bellamy, Humberto Cárdenas Motta, Josep Ribera, Karl Marx, Franco Solinas, Paula Bannister, Alizia Stürtze, Maria Colera, Silvia Federici, o Francesc Ferrer i Guàrdia entre altres.
Aquí la informació i l’enllaç.
Conciencia de clase. Historias de las Comisiones Obreras
En quinze relats i un epíleg, fins a vint escriptors recreen grans fites de les comissions obreres. Històries de “tots o cap”, de valentia i resistència. de drets i llibertat. Els autors són Elvira Lindo, Manuel Rivas, Benjamín Prado, Isaac Rosa, Unai Sordo, Joaquín Estefanía Moreira, Bruno Estrada, Pedro A. Jiménez Manzorro, José Babiano, Susana Alba Monteserín, Ana Fernández Asperilla, Ana Abelaira Huertos, Mayka Muñoz Ruiz, Javier Tébar, Pedro García Ríos, Amaya Olivas Díaz, Miguel Ángel Sánchez Sebastián, Antonio Campos, Rafael Fraguas, Jesús Montero
Trobareu més informació i també l’enllaç del llibre aquí.