La Seguretat Social podrà embargar tota la pensió o prestacions als autònoms amb deutes amb l’Administració

Fins ara la Seguretat Social, si es produïa un impagament, es cobrava el deute amb només una part dels ingressos dels afectats

Tomeu Ferrer
 
 
 
Protesta de Iaioflautes a Barcelona davant la seu de la Seguretat Social  Foto: Enric Català

Protesta de Iaioflautes a Barcelona davant la seu de la Seguretat Social Foto: Enric Català

L’Institut Nacional de la Seguetat Social (INSS) ha elaborat una instrucció interna segons la qual es podrà embargar les pensions o prestacions als autònoms que tinguin deutes amb l’Administració. La pràctica actual consistia a retenir una part dels ingressos de forma que les persones moroses amb l’administració podien viure amb la resta. Segons informa SER Catalunya. El canvi en la forma d’actuar de l’INSS estaria vigent a partir de l’1 de maig.

El president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Salvador Duarte, s’oposa frontalment a la mesura, que considera contrària a totes les manifestacions del Govern central de suport al treball per compte propi.

En síntesi, la nova instrucció, que ha estat comunicada de forma reservada als funcionaris encarregats de fer-la complir, implicaria que un treballador autònom que es posés malalt o que tingui un accident i, per tant, no pugui pagar les quotes a la Seguretat Social, generi un deute amb l’Administració. I, en el moment en què tingui dret a cobrar una pensió o prestació veurà com Hisenda li embarga fins a eixugar els números vermells que hagi generat. Fins al moment, quan es produïa una situació com la descrita l’Administració es quedava només part dels ingressos de l’afectat.

Per a Duarte, són especialment sospitoses dues circumstàncies. La primera que aquesta instrucció no s’hagi fet pública. La segona consistira en un intent de maquillar els comptes públics de forma que, per exemple es pogués indicar que es feien unes determinades inversions quan, en realitat aquests fons eren els que sota mà haurien estat recaptats amb el canvi de norma.

El responsable de l’organització d’autònoms d’UGT pensa, que si tira endavant el canvi legal ,suposarà una contradicció flagrant amb l’anunciada llei de segona oportunitat que el govern conservador del PP pregona en aquestes dates preelectorals.

Una primera acció duta a terme per CTAC ha estat informar dos diputats al Parlament de Madrid. Un d’aquests forma part dels fòrums de consulta del Pacte de Toledo perquè en facin investigacions i, si cal, preguntes parlamentàries. Igualment, ha informat l’organització d’autònoms estatal de la que forma part CTAC.

La norma, segons Duarte, podria ser molt perjudicial per aquells autònoms que viuen al dia. Perquè si tenen la mala sort de caure malalts o tenir un accident i deixen de poder facturar i, com és normal, no poden pagar la Seguretat Social, podrien veure’s en el futur en la indigència.

El canvi no és lleu pel que fa al nombre de persones que poden ser-ne afectades. A Catalunya, CTAC calcula que pot afectar unes 15.000 persones, i només a la demarcació de Barcelona la xifra arribaria a 7.200.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*