Malestar entorn de la translació de l’acord de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) a l’articulat de la futura llei. En aquests moments hi ha dos apartats en què hi ha discrepància entre la comissió promotora sorgida de la campanya i la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), i el Govern.
En una nota pública, CCOO detalla els punts de desacord. Un és el caràcter positiu del silenci administratiu a l’hora de respondre les sol·licituds de RGC. En aquest sentit l’executiu proposa uns terminis per resoldre -8 mesos- molt superiors als ja acordats per tots els grups -4 mesos-. Aquest canvi és molt rellevant, per a CCOO, ja que pot obligar a les persones sol·licitants a recórrer al contenciós administratiu per veure reconegut el seu dret, cosa que es convertiria en una barrera d’accés molt important per a les possibles receptores de la RGC. També el termini per resoldre que es proposa és incongruent amb el fi de la RGC de protegir de la pobresa a la població sense o amb ingressos insuficients per a viure.
El segon element d’enfrontament afecta el caràcter complementari de la RGC respecte a ajuts i prestacions estatals d’atur i per ocupació i a pensions del sistema de Seguretat Social. La nova posició del Govern ho fa restant a les persones afectades 150€, de manera que el nombre efectiu de persones que rebran aquest caràcter complementari -i, sobretot, la quantitat a percebre- esdevenen irrellevants.
Si el canvi que s’ha vist en la nova redacció feta unilateralment des de l’executiu es consolidés, suposaria una significativa reducció de les persones que es podrien beneficiar de la RGC i en molts casos la quantitat a percebre seria molt baixa. CCOO veu això clarament contradictori amb el fi de la prestació de garantir uns ingressos iguals a l’Indicador de Rendes de Suficiència (IRSC), considerat el mínim vital necessari per viure a Catalunya.
Des del sindicat es recorda que el que ara proposa el Govern no ho havia dit mai durant la negociació. I que de l’acord només es pot entendre que la RGC seria complementària de les ajudes percebudes per exemple en prestacions estatals i pensions de la Seguretat Social.
La ponència que ha de desenvolupar l’acord es reuneix divendres 2 de juny per tractar les discrepàncies. En cas de no arribar a acord des de la comissió promotora de la RGC es demanarà que els partits polítics que han d’informar la llei en ponència donin suport al redactat inicial i quan es debati l’articulat en seu parlamentària la correlació de forces dirà si s’aprova la norma tal com es va pactar o si hi ha canvis.