Les treballadores del servei d’atenció domiciliària (SAD) han complert amb les amenaces i han iniciat les mobilitzacions davant l’estancament de les negociacions amb la patronal. Avui al llarg del matí mentre se celebrava la reunió de la taula negociadora CCOO i la CGT, que tenen majoria al comitè d’empresa, s’han concentrat a la Rambla Santa Mònica enfront del local d’UGT. Unes mobilitzacions de les quals la UGT s’ha desmarcat. CCOO i la CGT advertien amb un calendari de mobilitzacions que han arribat avui i que es repetiran el dia 10 de gener, que es torna a reunir la taula negociadora i el 18 de gener amb una concentració a les 17:30h a la Plaça Sant Jaume a la qual estan convocades totes les treballadores del SAD. La reunió d’avui s’ha finalitzat sense acord. La patronal ha mantingut la negativa a les reivindicacions dels sindicats i amb una divisió interna en la proposta salarial.
Divisió interna de la patronal en matèria salarial
Les negociacions del conveni feia temps que estaven bloquejades amb posicions allunyades. El principal enfrontament ve en matèria salarial. La patronal, dividida, ha fet dues propostes que es concretaran en la pròxima reunió, tot i que des de CCOO i la CGT afirmen que estan molt per sota de la pujada acumulativa del 21,5% que proposen fins al 2025. D’una banda, en minoria, ACRA, CAPS i Unió Hospitalària defensa un augment de l’11% fins al 2026. Asade i la Confederació, que tenen majoria, proposen una doble taula salarial diferenciada entre les que treballen amb licitació del servei i les que no, tot i que encara no han concretat quantitats.
Oposició a la resta de reivindicacions sindicals
Altres punts de desavinença són la bossa d’hores, que els sindicats demanen suprimir, però la patronal s’hi resisteix. Suposa que les treballadores no hagin de recuperar les hores de servei que no han pogut fer per motius aliens, com per exemple, perquè el pacient està al metge. També demanen reduir la jornada laboral, que se situa en 37 hores. La patronal argumenta que treballen menys del que fixa el conveni estatal tot i que acumulen ja, cinc convenis autonòmics amb la mateixa jornada.
Amb les baixes mèdiques tampoc hi ha acord. Des de CCOO i la CGT demanen que l’empresa pagui el complement salarial per cobrir el 100% de les baixes, ja que lamenten que “amb una feina tan física haver d’agafar una baixa és habitual, però si tenim sous precaris i passem a cobrar el 65% per agafar-la, la majoria optem per anar a treballar dopades perquè és l’única manera que podem arribar a final de mes”, afirma Noelia Santiago, delegada del SAD de CCOO. La patronal s’hi oposa i argumenta que la demanda del sindicat suposa “premiar” les baixes i defensen reforçar els mitjans de prevenció.
Des del Sindicat SAD de Cuidadores Professionals reneguen de les taules de treball i s’oposen a les bosses d’hores i a la parcialitat i reclamen més grues que les ajudin a fer la feina i que es paguin els desplaçaments. A més, critiquen la nova proposta de la Generalitat de Catalunya, que ha comprat mil robots “per reforçar l’atenció domiciliària de persones que viuen soles”. Lamenten que no se les escolta i no s’inverteix capital per acabar amb la precarització de les treballadores del sector.