Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La lluita dels treballadors i treballadores del sector de la neteja d’edificis de la província de Barcelona ha fet un pas de gegant. Dues de les grans empreses que no volien aplicar l’augment salarial de l’1,8% corresponent a aquest any inclòs en el conveni vigent han comunicat que acaten la norma legal. Amb aquesta decisió només mantenen la rebel·lia les petites i mitjanes empreses, segons han indicat fonts de CCOO.
Aurora Huerga, secretària general de la Federació de Serveis Privats de CCOO de Catalunya, ha explicat al Diari del Treball que dues de les grans empreses del sector, Clece i FCC, han comunicat als sindicats que a partir del mes vinent pagaran l’augment salarial de l’18% inclòs en el conveni i que fins ara es negaven a pagar en la seva totalitat. Aquestes empreses havien arribat a avançar un augment de l’1%, però es negaven a admetre com a resultat de la negociació del conveni, tot i que les taules salarials havien estat publicades en el diari oficial. A més d’aquestes dues companyies, els sindicats tenen constància de reunions de les patronals de la neteja per avaluar la forma com havien de complir el conveni.
Amb el desenllaç previsible del conflicte els sindicats tenen clar que retiraran les denúncies que havien presentat a la inspecció de treball. «Arribats a aquest extrem ja no tenen sentit», ha declarat Huerga.
El procés fins arribar a aquesta solució ha estat dur. Les patronals, després de negociar i firmar un acord, s’ho van repensar i van intentar rebaixar el contingut salarial que preveia un increment de salaris per aquest any de l’1,8%. Algunes empreses van acceptar i pagar des del primer moment allò que havien acordat, però altres van intentar saltar-se aquest pagament argumentant que precisament aquest any l’increment de preus al consum havia estat negatiu. En la seva posició insubmisa van presentar conflicte col·lectiu contra els sindicats, acusant-los de no voler renegociar allò que havien firmat. La Generalitat fins i tot va convocar les parts a una reunió pretesament per intentar conciliar les dues posicions.
Els treballadors i treballadores de les empreses rebels en veure que algunes de les empreses no els apujaven els salaris van iniciar mobilitzacions que feien que, per exemple, en hospitals com Can Ruti, a Badalona, es produïssin concentracions diàries davant del públic explicant els motius de la seva protesta.
Encara resten alguns conflictes vinculats amb aquest que és genèric. Un d’ells és el que enfronta a les treballadores de l’empresa Vareser, encarregada de la neteja de la terminal 2 de l’aeroport del Prat, amb la companyia que es nega a acceptar l’augment inclòs en el conveni provincial i tampoc aplica determinades clàusules del conveni d’empresa.