Vam tancar l’any 2022 amb la signatura de l’Acord de mesures per pal·liar els efectes de l’actual conjuntura econòmica i per impulsar la transformació del model productiu en el marc dels nous Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023, entre el Govern, sindicats i patronals més representatives. Aquest acord històric, ha permès que, per primera vegada, els sindicats i les organitzacions empresarials més representatius participem directament en la fase inicial d’elaboració dels comptes de la Generalitat. Entre els assoliments més importants destaquem l’actualització de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que portava dotze anys congelat, millorant així les quanties i la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i altres prestacions socials, donant resposta a la creixent pèrdua de capacitat adquisitiva de les persones per l’increment constant del cost de la vida.
Aquest acord era un primer pas per disposar de més i millors instruments d’activació econòmica per garantir el benestar de la nostra ciutadania i reforçar els serveis públics, així com invertir i redistribuir els sectors estratègics de la nostra economia, crear llocs de treball de qualitat, incrementar les places de formació professional, impulsar l’execució del Pacte Nacional per a la Indústria i reforçar el Consell del Diàleg Social.
I acabem aquest 2023 amb un nou acord de mesures en el marc dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2024, on els compromisos adquirits superen els 1.500 milions d’euros i la contractació de més de 720 professionals de la funció pública. Un acord que contempla una nova pujada de l’IRSC (4%) que permetrà que més persones puguin accedir a prestacions socials i amb compromisos per a l’enfortiment del Sistema Públic d’Educació amb la reducció de ràtios d’alumnes per aula i del Sistema Públic de Salut de Catalunya per incrementar els recursos a l’atenció primària i resoldre l’equiparació en les condicions dels professionals del sector del transport sanitari i la del SEM. I amb una aposta per les polítiques d’ocupació amb una inversió de 595 milions d’euros i la dotació de personal amb 230 noves persones orientadores per reforçar l’atenció presencial i serveis personalitzats, en especial per les persones aturades de llarga durada i a majors de 45 anys.
En l’àmbit del coneixement i de la formació i qualificació professionals acordem destinar més de 110 milions d’euros per a impulsar l’acreditació, orientació i formació de persones treballadores, per inversions en els centres públics de FP i per millores de les condicions laborals i increment del personal en 490 nous professionals entre persones orientadores per a l’FP integrada, professorat i personal Administració i Serveis i partides per les universitats públiques de 25 milions d’Euros per millores en gestió i serveis així com contractació de nou personal docent e investigador.
Finalitzem l’any recollint encara, els bons fruits de l’aprovació de la Reforma Laboral. Des de l’any 2019, la temporalitat ha caigut 9,3 punts percentuals, situant-se en el 13,5%. En les dones (15,2%) s’ha reduït 8,6 p.p. i en els joves (44,1%) la caiguda ha estat de 22,4 p.p. La parcialitat baixa fins al 11,7%, 3 punts percentuals menys, i en les dones (16,6%) cau 5,2 p.p. La parcialitat involuntària (34,2%) també s’ha reduït 6,1 p.p.
Hem assolit la taxa d’atur més baixa en 15 anys, situar-se en el 8,4% al segon trimestre de l’any. Hem superat els 3,7 milions de persones ocupades a Catalunya (3r.trim 2023), amb 254.000 persones més respecte al 2019, i les persones assalariades amb un contracte indefinit, arriben al 86,5% del total.
L’afiliació a la seguretat social també presenta dades històriques, amb 3.714.672 persones cotitzants (octubre’23), 97.279 persones afiliades més que abans de la pandèmia. I les persones afiliades amb contracte indefinit han passat del 68,3% del total d’afiliats a l’octubre’19, al 82,2% a l’octubre’23. En aquest període s’han creat un total de 241.238 llocs de treball. Hi ha 558.991 persones més afiliades al règim general amb contracte indefinit: 371.857 llocs de treball indefinits més a temps complet, 120.598 llocs de treball indefinits més a temps parcial i 96.536 llocs de treball més fixos-discontinus. I també s’han destruït 389.199 llocs de treball temporals.
Mes rere mes es reflecteix l’evolució positiva del mercat de treball, i els avenços assolits des de l’aprovació de la reforma laboral, pel que fa a l’increment de la contractació indefinida i la reducció de la temporalitat. Però ara ha arribat el moment de combatre aquells problemes estructurals del nostre mercat de treball que encara persisteixen, i que continuen precaritzant les condicions laborals de milers de treballadors i treballadores al nostre país.
Aquest 2023, el salari mínim interprofessional ha arribat als 1.080 euros. I tot i que no podem més que felicitar-nos perquè, sens dubte, és un èxit sindical, a Catalunya hem continuat reclamant al Govern i a les patronals la creació d’un salari mínim de referència a Catalunya equivalent al 60% del salari mitjà del país que en l’actualitat és de 1.371,55 euros mensuals (19.201,68 euros bruts l’any).
En aquest sentit, al llarg de tot l’any la UGT de Catalunya hem denunciat la mala praxi i la dinàmica especulativa d’algunes empreses que traslladen l’increment dels costos de les matèries primeres i l’energia al preu final de venda dels productes, aconseguint increments rècord dels seus marges de benefici, repercutint en l’increment de l’IPC, i enfonsant la capacitat adquisitiva de les persones treballadores, ja que els increments salarials es troben molt lluny de l’augment dels preus.
Hem reclamat un major control sobre els marges de beneficis empresarials, especialment en determinats sectors, com el financer o l’energètic, i en les grans empreses que augmenten els seus guanys de manera desproporcionada, aprofitant la conjuntura. És necessari el repartiment just dels costos de la crisi per evitar un major deteriorament de la capacitat adquisitiva de la població treballadora i que no siguin aquestes les que suportin tot el pes de l’actual crisi de preus.
I també hem exigit als governs mesures per fer front de manera urgent i immediata l’increment de situacions de vulnerabilitat, la pèrdua del poder adquisitiu de les llars i les persones treballadores, la devaluació dels salaris, i l’augment de les desigualtats i de la pobresa laboral, agreujades per les diferents crisis econòmiques i sociopolítiques que hem viscut i continuem vivint.
Hem lluitat per erradicar la xacra de la sinistralitat laboral que encara persisteix al nostre mercat de treball. El nostre sindicat entén que per un treball més segur i saludable ens cal més prevenció a les empreses i centres de treball. I per això hem vetllat també pel compliment l’Estratègia catalana de seguretat i salut laboral 2021-2026, subscrita per la UGT de Catalunya.
Durant tot el 2023, hem continuat reclamant un model productiu més just i sostenible, basat en una política industrial amb més inversió́ en innovació́, formació́ i coneixement, amb un model turístic sostenible i amb condicions de treball digne i un sector serveis amb valor afegit. I també hem reivindicat uns serveis públics de qualitat i la millora de les condicions dels seus treballadors i treballadores.
Hem treballat també per promoure la participació sindical en la transició justa a les empreses i centres de treball, perquè davant l’emergència climàtica que estem vivint i patint, ens cal transitar cap a una societat més justa i més sostenible i els centres de treball no poden quedar al marge d’aquesta transformació.
La negociació col·lectiva ha sigut un any més la nostra eina fonamental per al repartiment de la riquesa, hem lluitat a les taules de negociació i als carrers fins a aconseguir convenis amb pujades salarials que permetin pal·liar la situació de pujades de preus, la pujada mitjana aquest 2023 ha estat al voltant del 4% i s’ha ampliat el número de convenis amb clàusula de revisió salarial.
La nostra campanya “Cap a les 32 hores laborals” en la que reivindiquem la necessitat de reduir la jornada laboral i el dret a treballar menys i millor, ha donat lloc al debat social de la necessitat de reduir la jornada laboral i ha tingut com a fruit que aquest 2023 s’anunciï per part del Govern espanyol la modificació de la llei al 2024 per a reduir la jornada laboral.
El 2023 ha sigut un any de lluita sindical, de defensa de les persones i de consecució de més i millors drets, però encara queda molt camí per fer i és per això que al 2024 seguirem treballant i lluitant per una societat més justa, cohesionada, igualitària i amb més drets.