El Jutjat social 1 de Manresa ha emès una sentència, ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que reconeix com a improcedents els acomiadaments del personal de l’Escola de Música de Moià. En aquella localitat, el ple municipal, va decidir, l’any 2012 va suprimir el servei al·legant problemes econòmics, cosa que va suposar l’acomiadament de tots els empleats sense dret a indemnització i sense haver seguit els procediments establerts a l’Estatut dels Treballadors, siguin acomiadaments individuals o col·lectius, segons explica CCOO de Catalunya.
Segons el sindicat, amb data anterior a la Reforma Laboral (RDL 3/2012), quan les administracions públiques amortitzaven un lloc de treball del personal laboral no havien d’aplicar cap dels procediments establerts per l’Estatut dels Treballadors en els articles 51 i 52, i per tant no havien d’indemnitzar a aquests treballadors municipals. Només feia falta prendre els acords en els òrgans competents, com en el cas de Moià, que va utilitzar el ple municipal.
Segons el Gabinet Tècnic Jurídic de CCOO de Catalunya, des de l’aprovació de la reforma laboral, les administracions han de seguir els tràmits fixats per l’Estatut dels Treballadors (articles 51 i 52 ) en casos com el descrit, cosa que obliga l’Ajuntament de Moià a readmetre els acomiadats o a pagar-los la indemnització corresponent. Aquesta és la situació que afecta un ampli col·lectiu de les administracions públiques, els coneguts com a «indefinits no fixos». Curiosament aquest punt és un dels pocs aspectes positius que va incloure la reforma laboral, elaborada conjuntament pel Partit Popular i CiU.