Les empreses del sector de la Dependència hauran d’incrementar un 6,5% els sous dels treballadors, després que l’Audiència Nacional donés el passat dijous 23 de juny la raó a CCOO i UGT. Així doncs, reconeix el dret dels treballadors a l’aplicació de l’article vuit del setè Conveni de la Dependència on s’estableix que “s’incrementaran anualment els conceptes retributius en la mateixa quantitat que l’Índex de Preus al Consum (IPC)”, el que suposa un augment dels sous del 6,5%.
Des d’UGT Serveis Públics de Catalunya afirmen “haver intentat totes les vies de conciliació possibles” però “davant de la negativa d’aplicar el conveni ha estat l’Audiència Nacional qui s’ha pronunciat”. De fet, els magistrats han recriminat l’actitud de les tres patronals FED; LARES i AESTE, ja que el conveni és molt clar. La sentència, a més de reconèixer l’augment salarial, a instàncies de la UGT, ha imposat a cada patronal una sanció de mil euros i el pagament de les costes dels advocats sindicals per “conducta processal temerària”. El tribunal afirma que “la pobresa argumental de la part denunciada és demostrativa que volen mantenir una posició de resistència injustificada a l’aplicació de la normativa al marc de la negociació d’un nou conveni col·lectiu”.
El VII Conveni Estatal de la Dependència porta en situació d’ultraactivitat indefinida des de 2019, que suposa que s’activi una clàusula on s’apliqui l’IPC real de l’any anterior. La negativa d’aplicar-la, afecta a més de 300.000 persones treballadores de residències, centres de dia, ajuda a domicili i teleassistència a tot l’Estat. Des dels sindicats qualifiquen l’actitud de les patronals de “desconsiderada” amb la feina dels treballadors i lamenten que “les promeses de millorar les condicions laborals per la dura situació durant la pandèmia hagin quedat en l’oblit”. A més, des d’UGT demanen que “s’acati la sentència i s’incrementin els salaris de manera imminent”.