Al final el veredicte de l’Audiència de Girona ha dictat l’absolució de les 12 persones a qui acusaven d’haver participat en un acte de protesta contra la presència d’Artur Mas a la Universitat de Girona (UdG) l’any 2011. Per a sis dels acusats, la fiscalia va retirar les acusacions al final del judici, però la resta s’enfrontaven a penes de fins a 11 mesos de presó i a pagar multes pels delictes d’atemptat, resistència a l’autoritat i faltes de lesions. Una de les acusades, ara declarada innocent amb tots els pronunciaments va ser Araceli Fuentes, treballadora del Personal d’Administració i Serveis (PAS) de la UdG i dirigent de CCOO.
La visita d’Artur Mas, llavors President de la Generalitat, es va produir per celebrar el vintè aniversari de la universitat gironina. Tot plegat, en el context de la política de retallades que, amb l’excusa de la crisi, protagonitzava en aquell moment el Govern de CiU en relació amb els serveis públics i molt especialment les universitats públiques. Unes retallades que van posar l’educació superior en una situació d’emergència vital i que encara avui no han estat completament revertides.
En el context de la visita de Mas es va produir una protesta de treballadors i representants de l’alumnat. En aquella acció hi havia l’Araceli Fuentes, delegada del comitè d’empresa del Personal d’Administració i Servis (PAS) laboral i membre de la Secció Sindical de CCOO a la UdG. A conseqüència de la manifestació es va produir la intervenció d’agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra, que van carregar reiteradament contra les persones concentrades. Posteriorment dotze d’aquestes persones van ser acusades de diferents delictes, sustentats en declaracions dels mateixos Mossos d’Esquadra.
Fins just l’inici del judici la Generalitat va mantenir, i després retirar, l’acusació particular que demanava presó pels manifestants i per la sindicalista, per exercir, afirmava CCOO, el dret de protesta.
Els mossos es van extralimitar
En termes col·loquials es podria dir que si algú havia planejat el cas com un escarment, s’hauria fet un tret al peu. La sentència, que es va conèixer dimecres al vespre, afirma que no hi va haver ni delictes d’atemptat ni de resistència, perquè els Mossos d’Esquadra es van extralimitar quan, de manera “matussera”, van intentar impedir una protesta “legítima i no violenta”. Aquesta actitud, suposa, de facto, perdre la condició d’agents de l’autoritat. I tampoc faltes de lesions, perquè des del 2011 i fins ara, ja han prescrit.
La sentència de l’Audiència és també molt diàfana a l’hora d’absoldre els encausats per la protesta que va acabar amb càrregues a la UdG. Després que la Generalitat retirés l’acusació ja a l’inici del judici, i que la fiscalia també ho fes amb la meitat dels processats quan es va acabar la vista, ara el tribunal els ha absolt a tots.
“Primer m’acusaven d’haver agredit a un policia i em demanaven menys de dos anys. Anys més tard sembla que un policia va fer memòria i em van ampliar la petició fins als 2 anys i 2 mesos”. Així explicava l’Araceli Fuentes, secretària general de CCOO a la UdG, la seva situació legal després del primer dia del judici amb ella i amb 11 estudiants més per participar en una protesta, l’any 2011, contra les retallades a la universitat pública, aprofitant una visita del president de la Generalitat, Artur Mas a la Universitat de Girona..