L’atur a Catalunya, comptat a partir de les dades ofertes per l’Enquesta de Població Activa (EPA) s’ha reduït en 26.700 persones en el segon trimestre del 2018, cosa que suposa un descens del 5,82% respecte del trimestre anterior, i la taxa d’atur s’ha situat en l’11,39%, amb un total de 432.000 aturats.
Segons les dades fetes públiques dijous, 26 de juliol, en comparació amb el segon trimestre de l’any passat, l’atur a Catalunya s’ha reduït en un 13,16%, amb 65.500 desocupats menys.
A Espanya, l’atur ha baixat en 306.000 persones en el segon trimestre, fet que suposa un 8% menys que en el trimestre anterior, fins a situar el total de desocupats en 3.490.100 persones.
CCOO denuncia baixa ocupació i activitat
Comissions Obreres de Catalunya considera, en la seva valoració de les dades de l’atur, que “malgrat l’evolució positiva continuem en unes taxes, tant d’ocupació com d’activitat, molt baixes. sent les dones les més allunyades del mercat de treball”.
El sindicat es mostra preocupat per la temporalitat, que tot i la disminució de l’atur resta alta. En concret, es manté en un elevat 21,6% i, un altre cop, les dones són les qui pateixen la temporalitat de manera més acusada (22,7%).
Propostes del sindicat
CCOO, considera que calen més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir la gran bretxa que existeix entre homes i dones.
Es reafirma en l’exigència al Govern de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del Diàleg Social.
Considera que per combatre la discrecionalitat de les persones treballadores cal eliminar els actuals incentius al frau en l’ús dels contractes temporals, així com el contracte indefinit de suport als emprenedors i limitar i reordenar les bonificacions a la contractació per tal que siguin eficaces.
El sindicat insta les empreses a generar ocupació estable, amb drets i condicions laborals dignes, que contribueixi a un nou sistema productiu que es basi en la qualitat, la innovació i la competitivitat i no en els baixos costos laborals, “un model que ens ha dut a la crisi i a les dificultats de recuperació”.
Creix la temporalitat i la parcialitat no voluntàries
UGT de Catalunya puntualitza les dades indicant que tradicionalment els mesos del segon trimestre mostren resultats positius perquè coincideixen amb el bon temps i l’inici de la temporada turística.
No obstant això, el sindicat alerta alertant sobre la precarietat de l’ocupació que s’està creant, que dóna resposta de manera massiva a les necessitats estacionals i que, en cap cas, correspon a un canvi de model productiu ni a un increment de la qualitat de l’ocupació.
Com a conseqüència de tot plegat, “creix la temporalitat i la parcialitat no voluntària, els falsos autònoms i noves formes de treball atípic. La reducció de l’atur i la creació d’ocupació maquillen les dades quantitatives, però amaguen la precarietat de les dades qualitatives”.
UGT subratlla que “la població en situació de desocupació de llarga durada i de molt llarga durada es manté: 205.400 persones porten més d’un any en situació d’atur i, d’aquestes, el 62,46% fa més de 2 anys que no tenen feina (128.300 persones)”.
Alternatives
La derogació immediata de les reformes laborals imposades pel govern i la reposició de tots els drets perduts per part de les persones treballadores. L’aplicació de mesures actives urgents per a la creació d’ocupació estable i de qualitat, i un canvi del model productiu basat en una política industrial que inverteixi en innovació, formació i coneixement, i que generi treball de qualitat.
L’impuls de la contractació indefinida per lluitar contra el frau de la contractació temporal, fomentar la contractació a completa, penalitzant la contractació parcial fraudulenta i involuntària, i fer efectiu el registre de la jornada i el control horari a les empreses, per evitar les jornades extenses i hores extraordinàries no compensades.
També reclama UGT la garantia d’uns salaris dignes i la capacitat adquisitiva de les persones treballadores, amb un salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.