L’assemblea de taxistes celebrada a plaça de Catalunya ha decidit, després d’una llarga deliberació plena de tensió i d’una llarga i tediosa votació, acceptar la proposta d’acord aconseguida amb la Generalitat i que compta també amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entitat que presideix l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
La votació ha estat favorable a retornar a treballar aquest dijous, 24 de gener. Els conductors de taxi han fet confiança a les propostes d’acord fetes des de la Generalitat i reforçades per les declaracions posteriors de l’alcaldessa de Barcelona,. El llum ver a l’acord implia que els Vehicles de Lloger amb Conductor (VTC) només podran agafar clients si aquests els han contractat amb almenys 15 minuts d’antelació, tenps que es pot allargar fins a una hora amb la normativa complementària que poden fer els ajuntaments. Els VTC no podran estar geolocalitzats i tampoc podran agafar passatge pel carrer.
El procés de mobilització i negociació de l’acord s’ha cobrat algunes víctimes en el camp dels taxistes. Alberto ‘Tito’ Álvarez, representant de l’associació Élite Taxi, va comunicar durant el matí la seva dimissió com a negociador d’una sortida al conflicte. Álvarez havia anunciat al vespre de dimarts que personalment votaria si a la proposta de solució obtinguda.
l’aixecament de la protesta va ser laboriós. Si la votació havia de començar dimecres a les quatre a la plaça de Catalunya, en realitat ho va fer a quarts de vuit. Els taxistes van restar disciplinadament a la cèntrica plaça fins a passada la una de la matinada i llavors va començar el recompte dels vots que ha donat el vistiplau a l’acord però amb majoria simple.
A l’assemblea del matí es van sentir veus molt crítiques amb la negociació duta a terme sota la batuta d’Álvarez per la banda dels taxistes. Aquestes opinions apostaven per seguir reivindicant fins a obtenir una victòria incontestable.
El representant d’Elite era d’un altre parer: segons la seva opinió, “tots volem més sempre però ningú no té el que tenim a Catalunya i mentre d’altres somien amb el que tenim, per a nosaltres és una porqueria”. Amb aquestes paraules, Álvarez comparava la situació de Catalunya amb la que es dóna a Madrid, on tot el sector del taxi està en vaga però de les reunions amb el govern autònom d’aquella comunitat no se n’ha tret cap cessió comparable amb les que s’han aconseguit al Principat.
De manera paral·lela, les patronals d’VTC han modulat les seves posicions després que dimarts al vespre manifestessin que marxarien de Catalunya si s’aplicava el decret que els va ser explicat en una trobada al Departament de Territori i Sostenibilitat. Ara, Uber manté l’amenaça de marxar de Barcelona si es mantenen les traves al funcionament d’aquestes empreses. Al seu torn, Cabify, ha matisat la seva postura indicant que podria continuar a la capital catalana, mentre anuncia que farà possible que aquells taxistes que ho vulguin es puguin afegir a la seva plataforma.