La vaga dels treballadors de Cacaolat pren dimensió social pel suport de col·lectius ciutadans

Veïnes i veïns de Santa Coloma de Gramenet, clients de la maca de batuts i tots els sindicats presents a l'empresa participen en actes solidaris amb els operaris en vaga indefinida

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració de treballadors i bveïns de Santa Coloma de Gramenet el dia de reis a les portes de la fàbrica foto: SOM Gramenet

Concentració de treballadors i bveïns de Santa Coloma de Gramenet el dia de reis a les portes de la fàbrica foto: SOM Gramenet

La vaga de les treballadores i els treballadors de Cacaolat pren dimensió ciutadana. La protesta contra la intenció de la direcció de la companyia de canviar unilateralment les condicions de treball alternat el calendari laboral es manté. S’ha convocat com a indefinida. Diversos col·lectius ciutadans, sindicals i polítics han mostrat el suport als treballadors. Aquest sosteniment s’ha traduït en gestos com la visita dels Reis Mags de Santa Coloma de Gramenet als vaguistes, una concentració de veïns i veïnes a les portes de la fàbrica i iniciatives com no comprar els populars batuts.

L’atura

Cartell solidari amb els vaguistes de Cacaolat a Vilassar de Mar foto: @polcastellvi

Cartell solidari amb els vaguistes de Cacaolat a Vilassar de Mar foto: @polcastellvi

da, que va començar el 3 de desembre es manté amb un seguiment total dels treballadors, cosa que ha fet que la producció s’aturi a Santa Coloma. És més, els piquets que hi ha situats a la porta de la factoria han evitat que diversos camions que havien de dur components essencials per a la fabricació dels batuts no hagin pogut entrar.

La vaga s’ha convocat per evitar que els operaris hagin de treballar tots els festius de juny, juliol, agost, setembre i desembre. L’acció compta amb el suport de tots els sindicats presents a la factoria de Santa Coloma: CCOO, UGT, CGT i USOC. També hi han mostrat la seva solidaritat diverses associacions de veïns i veïnes de Santa Coloma de Gramenet, que han proporcionat tendals per què els concentrats a la porta de la fàbrica puguin tenir aixopluc en aquestes jornades de fred.

La societat propietària de Cacaolat, formada per accionistes de primer ordre al sector de l’alimentació: Cobega, envasadora de Coca Cola a Espanya, i Damm, ha endurit la política laboral de manera gairebé correlativa a l’esforç desenvolupat per recuperar i ampliar mercats per als productes de Cacaolat, segons han explicat fonts laborals.

Just produir-se la compra de Cacaolat, afectada per la fallida del grup Nueva Rumasa, de la família, Ruiz Mateos, la nova direcció va intentar fer una dràstica retallada de personal, que no va tirar endavant per l’oposició de la plantilla. Més tard es va acomiadar un dirigent sindical de CGT, just uns dies després d’acabar el seu mandat, cosa que, en ser recorreguda judicialment va donar la raó als treballadors i es va haver de reintegrar a la feina el represaliat. El tercer episodi és aquesta vaga, que es produeix en un moment de forta expansió de Cacaolat, amb la comercialització de variants del producte estrella; el batut de cacau.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*