La vaga convocada per CCOO en el sector tèxtil estatal ha tingut un seguiment majoritari a Catalunya, un 70% segons el sindicat. Des de primera hora del matí s’han fet concentracions i piquets davant les empreses del sector, especialment als dos Vallès i a poblacions com El Prat de Llobregat o Manresa. Cap a migdia s’ha fet una concentració a Sabadell, davant la seu de la patronal Intertexil, que ha culminat amb una manifestació.
Els aproximadament 40.000 treballadors i treballadores del sector tèxtil de Catalunya estan cridats a la vaga, junt amb la resta d’operaris de l’Estat espanyol. La protesta començarà a les 10 del vespre del 18 de juliol i es prolongarà durant tot el dia 19. L’aturada es fa per defensar l’aplicació en aquest àmbit econòmic dels pactes del Acuerdo de Empleo y Negociación Colectiva (AENC) que indica que el 2020 el salari més baix en el sector serà de 14.000 euros a l’any.
CCOO es nega a signar el nou text del conveni fins que no s’acordin tres qüestions que considera fonamentals: que la patronal adquireixi el compromís que cap salari estarà per sota dels 14.000 euros l’any, que accepti un increment salarial del 2% per a cada un dels anys de vigència i que es fixi una jornada raonable per al cinquè torn de treball.
Per la seva banda, la patronal pretén mantenir un salari de 827 euros mensuals per a les categories d’auxiliar i especialista, que en la majoria de casos són feines que fan dones, especialment a la confecció.
El secretari general de la federació d’indústria de CCOO, ha indicat que la reivindicació de pujada salarial afecta especialment categories laborals ocupades per dones. La idea seria que es produïssin increments d’aproximadament el 2% anual, de manera que en aquestes feines l’any 2012 s’hagués aconseguit arribar a la xifra que garantiria que cap persona treballadora cobrés menys de 14.000 euros a l’any.
El sindicat vol, amb aquesta mobilització marcar molt clarament una línia en el sentit que no es pensa transigir en la reivindicació econòmica, de manera que un cop millorats els salaris més baixos l’efecte es traslladi a tot el sector.