La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) premia en la seva edició de 2015 els estudiants Isma i Dani, jutjats per la seva participació en la vaga general del 29 M. El lliurament del premi ha estat precedit per la conferència de cloenda de les jornades d’enguany, a càrrec de Vicenç Navarro.
“Aquest any el tema central de Catalunya és la situació de desastre social”, ha començat dient el catedràtic de Ciències Socials de la UPF Vicenç Navarro, que ha criticat que s’estigui utilitzant la bandera i que “partits que estan recolzant el govern es presentin com els grans alliberadors de Catalunya”. Navarro ha estat l’encarregat de fer la conferència de cloenda de les jornades de l’UPEC d’aquest any amb una reflexió final que ha posat l’èmfasi en “Una crítica a les esquerres catalanes”.
Navarro ha ofert una conferència il·lustrativa amb dades i reflexions sobre la situació de crisi actual. “Què passa a Catalunya? Tenim un atur elevadíssim, molt marcat entre els joves, un grau de pobresa enorme. Mirem punt per punt i estem a la cua d’Europa”, ha recordat.
Alguns dels elements clau, segons ha destacat, són el descens de salaris, l’augment de la desocupació, la dilució de la protecció social, la reducció de la despesa social o la privatització de les transferències. “El gran debat però no és sobre la situació, és el perquè passa aquesta situació”, ha matisat Navarro, que ha volgut deixar clar que “hi ha alternativa”.
“Que el president del BCE ens digui que això de l’Europa social és insostenible és preocupant”, ha avisat i ha explicat que Espanya, com Irlanda, Grècia o Portugal, tenen les majors desigualtats de la UE. “Són estats pobres amb poca dimensió social.”, ha dit i ha posat com a exemple que si bé un de cada 4 suecs treballa en educació, sanitat o altres serveis bàsics, a Catalunya no arribem a 1 de cada 10.
També ha estat crític amb la terminologia que sovint utilitzen o no utilitzen els mitjans. “Gairebé cap polític parla de classe treballadora, hi ha un enorme control de classe a Catalunya”, ha senyalat i ha animat els sindicats i la gent a que emprenguin el poder. “Tampoc es parla de com es va fer la integració dins la UE, la manera com es va fer l’euro va ser a costa de la Catalunya i l’Espanya socials”, ha assegurat.
Per ell és important subratllar que “no hi ha res més semblant a la dreta espanyola que la dreta catalana” i en aquest sentit ha volgut recordar que quant a despesa social el Tripartit va donar-hi prioritat. Navarro ha insistit a desmuntar el tòpic que “vivim per damunt de les nostres possibilitats” i ha mencionat que, per exemple, tot i que Catalunya és més rica que la mitjana de la UE15, la despesa per habitant és només el 73% de la despesa social de la UE15. “Estem a la cua de l’Europa social, la despesa sanitària per habitant és de les més baixes d’Europa”, ha destacat.
També ha volgut emfasitzar que és la dona és qui pateix el gran dèficit de l’Europa social i ha avisat de cara a un procés independentista que “la transició ens pot portar a una Catalunya igual que la d’ara i que això dependrà molt de qui estigui en aquesta transició. “Qui controla el procés controla el resultat final”, ha advertit.
En acabar la conferència, el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez ha afegit que “és un moment important per poder debatre des de l’esquerra i la majoria dels treballadors”. “Hi ha alternatives i cada dia està més clar que el camí és la lluita i els qui creuen que els temes socials es poden resoldre per la via de les modificacions legislatives s’equivoquen”, ha dit.
Premis a Isma i Dani i a Barnasants
Després de la sessió de cloenda a càrrec de Vicenç Navarro s’han lliurat els premis a l’Isma i el Dani i a BarnaSants.
L’Isma, que ha recollit el premi en nom de tots dos, ha volgut fer un agraïment “a tots aquells que han estat allà”. “Han estat tres anys durs”, ha dit emocionat mentre ha explicat com els hi ha afectat la seva vida acadèmica. “El nostre cas és un de tants. Estem en moments molt interessants i seguirem lluitant”, ha afegit.
Després ha estat David Minoves qui ha donat el premi a Pere Camps en representació de BarnaSants. “Pere Camps es va comprometre quan pocs es comprometien contra el discurs de la por. Va fer de la cultura l’arma més potent que pot tenir qualsevol societat”. Per la seva banda, Camps ha admès estar molt emocionat de rebre el premi en el lloc on es va formar com a sindicalista:“Tinc molt clar quan faig les coses d’on vinc”. Camps també ha reivindicat el paper de la cultura: “La cultura hauria d’estar a primera línia dels nous governs municipals. És una eina fonamental per la transformació”.
En total han assistit 2.100 persones a les jornades de l’UPEC, segons ha dit el seu rector Jordi Serrano, que ha agraït la participació dels ponents, del públic, dels membres de la junta, de tot l’equip de l’organització i també dels sindicats. “Morirem lluitant o viurem lliures”, ha dit Serrano tancant les jornades citant Lord Byron.