Segona jornada de vaga a la planta de Cacaolat de Santa Coloma de Gramenet. L’aturada es manté molt propera al 100% dels treballadors. Just en allargar-se la vaga, que s’ha plantejat com a indefinida, han començat algunes maniobres. Així, des dels sindicats presents a la planta s’ha denunciat l’intent d’entrada de camions al recinte fabril. L’oposició dels piquets ho ha evitat.
La vaga, per part dels treballadors, s’ha plantejat com una forma d’oposició a la decisió unilateral de l’empresa de canviar el calendari laboral. Segons aquesta iniciativa els treballadors haurien de fer feina els festius dels mesos de juny, juliol, agost, setembre i desembre.
L’augment del ritme de producció de Cacaolat s’explica pel fet que la companyia viu un moment d’expansió de les seves vendes després d’una època en què hi va haver inquietud per la continuïtat de la marca.
El fet que la vaga hagi aturat totalment la producció de batuts, principal producte de la marca, no ha fet moure de posició la direcció de la companyia que en la trobada de mediació convocada per Treball s’ha negat a negociar mentre l’aturada estigui activa, per la qual cosa, la vaga continuarà, si no hi ha canvis durant el cap de setmana, dilluns.
Fracàs de la mediació
Cacaolat,SL, té com a principals accionistes Cobega, empresa envasadora de Coca Cola a l’Estat espanyol i Damm, també una societat amb una gran potència comercial en el sector de l’alimentació i les begudes.
De manera paral·lela al canvi d’accionistes es va produir una reorganització interna al grup Cacaolat. Això va fer que la planta envasadora principal passés de la seu tradicional al Poble Nou de Barcelona fins a la factoria de Santa Coloma de Gramenet.
Davant de la vaga una qüestió que es planteja és si l’empresa, que es publicita com a subministradora de productes frescos, podrà mantenir servit el mercat sense un deteriorament de la seva imatge. Una possibilitat seria que la producció fos assumida per altres plantes.
Amb el canvi d’ubicació es va produir també un canvi en les relacions laborals. Es van endurir. Un primer intent de reducció dràstica de persona amb mínimes indemnitzacions va causar una forta oposició laboral. La situació es va repetir quan la direcció va acomiadar uns dies després de finalitzar el seu mandat un representant dels treballadors. Les protestes i posteriorment la decisió judicial van fer tirar enrere l’empresa, que en un nou gir ara intenta canviar els festius que poden fer els treballadors sense la pertinent consulta.