Els treballadors de l’empresa Inovyn-Solvay duen a terme una sorda i lenta tasca destinada a assegurar la continuïtat de la seva empresa amenaçada de tancament per un problema vinculat amb la producció d’energia elèctrica. Contra el que seria habitual, s’han involucrat més enllà del que tocaria
El comitè d’empresa es va desplaçar discretament a Madrid la setmana passada per parlar amb Teresa Baquedano, directora general de política energètica i mines del ministeri d’Indústria. L’objectiu de la trobada va ser fer arribar les raons dels treballadors a partir de les quals consideren que el Govern de Madrid hauria de repensar-se la seva decisió de no deixar que l’empresa participi en la subhasta del contracte elèctric del 2016. Això va passar per l’incompliment de l’ordre de reducció de potència elèctrica. Segons van explicar a la directiva, la responsable del cas no és societat sinó de l’empresa que gestiona la cogeneració i subministra vapor (Cofely). Però, és que tant Cofely com Inovyn no han lliurat més de la potència compromesa, afirmen els empleats. Per tant, no hauria d’existir infracció i danys al sistema. Baquedano, que es va reunir amb els treballadors va sostenir amb ells un intercanvi de parers molt “tècnic”, segons fonts coneixedores de les converses.
Trobada amb els portaveus parlamentaris
Aprofitant el fet que la representació laboral estava a Madrid l’endemà es van reunir amb Alberto Nadal, secretari d’Estat d’Energia. En aquesta reunió es va parlar de trobar alternatives a la pèrdua de l’ajut de 50 milions d’euros que comportava participar en la subhasta energètica. En aquest sentit, les fonts esmentades han explicat que es va tractar d’obtenir ingressos suplementaris a través d’ajudes a la recerca i desenvolupament o subvencions, per exemple a la modernització projectada a Inovyn consistent a canviar el mecanisme d’obtenció de clor, que fins ara es feia per electròlisi amb mercuri i que passaria a realitzar-se a partir d’un mecanisme de membranes, cosa que implicaria una inversió per part de la multinacional valorada en 80 milions.
Si el mecanisme de canviar l’ajuda a la subhasta elèctrica per subvencions a la recerca i innovació s’acceptés per part del ministeri d’Indústria, tot concedint ajudes en una xifra semblant a la pèrdua del suport que comportà el càstig, les dues parts, empresa i administració salvarien la cara. S’hauria complert la normativa i al mateix temps s’evitaria l’efecte indesitjable de totes totes d’haver de tancar l’empresa que dóna feina a 500 persones directament i fins a 2.000 indirectament.
El tercer dia d’estada del comitè d’empresa a Madrid, es va entrevistar amb tots els portaveus parlamentaris de la comissió d’Indústria del Congrés. A la reunió hi van participar l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa a qui acompanyava Adolf Bargués, regidor de planificació urbanística, medi ambient i habitatge. Segons fonts coneixedores de la reunió, tots els representants dels grups polítics es van mostrar comprensius amb les explicacions dels treballadors i responsables municipals.
Resta encara una reunió per celebrar entre el comitè d’empresa i Red Eléctrica Española, (REE) que tractaria d’obtenir un aval tècnic als nous mecanismes per assegurar la viabilitat d’Inovyn.
De forma paral·lela, als treballadors els hi consta que la direcció d’Inovyn-Solvay realitza, de forma discreta, contactes per assegurar que la planta del Baix Llobregat no hagi de tancar.